• Home
  • Blog
  • Eeuwenoude schilderijen verlaten het Hof Bladelin

Eeuwenoude schilderijen verlaten het Hof Bladelin

15 April 2019
Groep van assistentiewoningen Hof O.L.V. Hemelvaart en Hof Bladelin

Onderzoekteams, fotografen, cameraploegen, restaurateurs, pers en veel kijklustigen… De afgelopen maanden was er in Hof Bladelin veel bedrijvigheid.

Na maanden van onderzoek en voorbereiding werd op 26/03/2019 de start van het restauratieproject van de schilderijen in de Romeinse zaal van het Hof Bladelin officieel aangekondigd. In samenwerking met alle partners werd naar aanleiding hiervan een eerste persbericht verstuurd. Dit bericht lees je hier. Ondertussen kwam ook de regionale zender Focus-WTV langs. In een korte reportage werden de restauratiewerken door o.a. Jos Vaesen, rectoraal adviseur universitair erfgoedbeleid en Obrecht De Boer van restauratieatelier IPARC toegelicht. De reportage kan je hier bekijken.

In de weken die daarop volgden werden de schilderijen klaargemaakt voor het transport. Zo werden o.a. de picturale lagen gefixeerd en werd een beschermlaag van Japans papier aangebracht. Deze voorbereidende werken moeten de schilderijreeks beschermen tijdens het transport.

De schilderijen werden op 5/04/2019 van de muren genomen en veilig ingepakt. De verhuis hiervan naar de werkateliers van IPARC in Kampenhout volgde exact één week later. Een hachelijke maar succesvolle onderneming. Beelden van de verhuis kan je hier bekijken.
Na een restauratieproject van 2 jaar zullen de doeken in de lente van 2021 terugkeren naar het Hof Bladelin.

Samen met onze residenten zullen we de restauratiewerken geïnteresseerd op de voet volgen en je tijdig een update over het verdere verloop van deze restauratiewerken bezorgen.

Wens je meer informatie over dit project dan kan je bij volgende contactpersonen terecht:
- Gesticht De Foere, Brugge: danny.goethals@curando.be
- Projectteam KU Leuven: jos.vaesen@kuleuven.be
- Wetenschappelijke begeleiding: lieve.watteeuw@kuleuven.be