Maak je kennis met Ann?

9 Juli 2019
Woonzorgcentrum Westervier
Woonzorgcentrum De Karmel
Woonzorgcentrum Sint-Jozef
Woonzorgcentrum Sint-Anna
Woonzorgcentrum Mariawende
Woonzorgcentrum Marialove
Woonzorgcentrum Kasteeldomein Patershof
Woonzorgcentrum Herdershove

Ann Vandaele (49) is reeds 26 jaar werkzaam in woonzorgzone Curando Oost. Ze woont in Wingene, is gehuwd en heeft een zoontje van 11 jaar. We hadden met haar een gesprek omtrent haar functie als referentiepersoon dementie.

Hoe ben je binnen vzw Curando terecht gekomen?

Ik werkte voordien in een ander woonzorgcentrum waar ik me niet altijd goed voelde in mijn vel. Daarom ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik schreef enkele brieven naar andere voorzieningen, waaronder ook WZC Mariawende in Beernem. Toen ik hier binnenwandelde, dacht ik meteen: “Amai, hier wil ik blijven!”. Ik kreeg meteen het gevoel dat ik welkom was. Ik vond het fijn dat ik mezelf kon en mocht zijn tijdens het sollicitatiegesprek. 

Je bent referentiepersoon dementie. Wat houdt dit nu juist in?

In mijn functie ben ik bezig met alle aspecten van de aandoening dementie. Ik ondersteun niet enkel medewerkers, maar ook familie door het geven van tips, informatie en ook door hen op weg te helpen.

Ik ondersteun de personen met dementie zelf door hen op hun gemak te proberen stellen, eventuele vragen te beantwoorden of samen op zoek te gaan naar oplossingen. Ik zie het ook ruimer dan Curando, want veel mensen worstelen met vragen over dementie en weten niet juist waar ze terecht kunnen. Daarom geef ik uitleg aan mensen van groot Beernem. Ik werk mee aan verschillende projecten rond dementie. Daarnaast neem ik de rol op van psychosociale begeleider en bied ik een luisterend oor aan voor de zorgvrager of zijn/haar familie die het soms psychisch wat moeilijker hebben. Normaal wordt mijn functie voornamelijk uitgeoefend in een woonzorgcentrum, maar sinds januari 2019 werk ik overkoepelend voor de zone. De bedoeling is dat mensen met dementie, met de nodige info, begeleiding en tips, zo lang mogelijk thuis kunnen blijven. Dit gebeurt steeds in samenwerking met de partners en familie.

Is dit de functie waarmee je startte binnen Curando?

Nee, ik ben begonnen als verpleegkundige. Ik ben eigenlijk opgeleid als algemeen ziekenhuisverpleegkundige. Maar ik wist toen al zeker dat ik juist niet in een ziekenhuis wilde werken. Ik verkoos om aan de slag te gaan met mensen waar ik een relatie met kon opbouwen. Dit kan wel in een woonzorgcentrum. Op de sollicitatie zelf zeiden ze dat ze potentieel in me zagen als leider, iemand die mensen kan meenemen op pad, maar ik had daar toen eigenlijk geen oren naar (lacht).

Hoe verliep je verdere loopbaan binnen Curando?

Al van bij de start van mijn job als verpleegkundige lokte me altijd iets naar de afdeling met personen met dementie. Van zodra men op dat verdiep nood had aan helpende handjes, stond ik steeds op de eerste rij. Ik had er toen de neiging om mee te zoeken naar oplossingen en om met hen een praatje te slaan. Toen dit een volledige afdeling voor personen met dementie werd, wilde en mocht ik er ook werken. Later stelde men een vacature open voor verantwoordelijke van dit verdiep. Ik gaf me hiervoor op en kreeg meteen de kans om deze functie uit te voeren.

Het was voor mij even aanpassen, maar ik kreeg hiervoor de nodige tijd en ondersteuning. Ik mocht mij volledig verdiepen in de leefwereld van de mensen met dementie en hun entourage. Ik mocht de opleiding referentiepersoon dementie volgen en toen wist ik zeker dat ik dit wou.

Vaak deed men vanuit andere afdelingen of het dagverzorgingscentrum beroep op mijn kennis over deze problematiek. Ik gaf dit soms voorrang op mijn werk op mijn eigen afdeling, zeker als dit werk administratie betrof. Op mijn afdeling liep ik immers graag tussen de mensen en de familie, maar mijn administratieve vaardigheden waren minder sterk. Ik merkte snel op dat mijn rol als referentiepersoon dementie mijn stokpaardje werd. Na onderling overleg met de directie besloot men mij los te koppelen van  de zorg en werd ik aangesteld als referentepersoon dementie.

Nu spring ik af en toe nog eens in als verpleegkundige. Ik ben het zeker nog niet verleerd, maar mijn tempo… (lacht)

Wat betekent werken bij Curando voor jou?

  • Voor mij is dat mezelf kunnen zijn. Mocht werken bij vzw Curando niet meer stroken met de persoon die ik ben, dan hoeft het voor mij niet meer.
  • Binnen vzw Curando krijg je voldoende mogelijkheden en dan wil je je hier ook voor inzetten.
  • Soms moet je zelf eens wat meer geven dan nemen, maar het is ook vaak omgekeerd. Het is een mooie wisselwerking en vloeit steeds uit tot een eerlijke situatie. Dit geeft me een goed gevoel.
  • Ik ben dan ook fier om te kunnen zeggen waar ik werk en draag dit graag uit. We kunnen nog veel realiseren, maar we hebben al iets en kunnen hier ook mee naar buiten komen.
  • Ik heb het gevoel dat ik hier iets kan betekenen en ben erg blij dat ik mijn stokpaardje verder kan uitbouwen.

Als je Curando in 3 woorden moet omschrijven, welke zouden dit dan zijn?

  • Totaalzorg: een mens bestaat niet alleen uit fysische zorg, het is een totaal beeld.
  • Individu versus samen: zowel als bewoner, familie en medewerker.
  • Mogelijkheden: je krijgt kansen, fouten mogen maar je moet eruit leren en groeien.