• Home
  • Blog
  • Op toer met Annelies, zorgkundige bij Cura thuisverpleging.

Op toer met Annelies, zorgkundige bij Cura thuisverpleging.

9 September 2019
Woonzorgcentrum Westervier
Woonzorgcentrum De Karmel
Woonzorgcentrum Sint-Jozef
Woonzorgcentrum Sint-Anna
Woonzorgcentrum Mariawende
Woonzorgcentrum Marialove
Woonzorgcentrum Mariaburcht
Woonzorgcentrum Herdershove

Cura thuisverpleging is slechts één voorbeeld uit de waaier aan zorgvormen van Curando en biedt zorg op maat aan personen die zo lang mogelijk thuis wensen te blijven wonen.
Stap in en rijd mee met Annelies, een collega bij Cura thuisverpleging.

 

Op toer met Annelies, zorgkundige bij Cura thuisverpleging.

Annelies Claeys (34) is afkomstig van Eeklo en is sinds februari 2019 werkzaam als zorgkundige binnen de Cura thuisverplegingsdienst in de regio Brugge. Naast het uitoefenen van haar job is ze de trotse mama van een dochtertje van 9 en stapt ze binnenkort in het huwelijksbootje. Annelies studeerde af als zorgkundige. Werken binnen de thuisverpleging heeft haar al altijd geboeid.

Kan je eens een dag omschrijven uit je werkweek?

“Op een typische dinsdag loopt mijn wekker om 5u15 af. Ik ben vroeg uit de veren, omdat dinsdag voor mij meestal de drukste dag is. Ik werk steeds in een vaste avonddienst en spring waar nodig bij in de voormiddag. Afhankelijk op welke toer je ingepland staat, verschillen de dagen van elkaar. Die afwisseling maakt het werk juist zo boeiend voor mij.”
Het eerste wat ik doe is koffie maken, want dit is mijn dagelijkse guilty pleasure. Mijn knuffels aan de hond en mijn twee poezen mogen zeker niet ontbreken. Na een stevig ontbijt en een douche om wakker te worden, is het al vlug 6u20 en dus tijd om te vertrekken naar het werk.

Om 7u arriveer ik bij de eerste patiënt op mijn ronde. Na deze zorg rijd ik door naar een voorziening voor personen met een beperking waar ik een 9-tal bewoners verzorg. Het leuke aan deze doelgroep is dat je er zoveel dankbaarheid en vriendschap van terug krijgt, dit elk op hun eigen manier en in hun eigen leefwereld (lacht). Rond 10u ga ik mijn collega’s die nog op ronde zijn ondersteunen. Na mijn ochtendtoer rijd ik rechtstreeks door naar woonzorgcentrum Herdershove voor het wekelijks overleg met de collega’s. In de tussentijd geniet ik even van de rust en een tasje koffie, terwijl ik mijn boterhammen opeet. Na het overleg ga ik naar huis waar ik even tijd heb om huishoudelijke taken te vervullen en eventueel mailtjes op te volgen voor het werk.

Vanaf 18u start mijn avondtoer en ga ik langs bij verschillende patiënten voor de avondzorgen. Omstreeks 22u zit mijn avondtoer er op en eindig ik mijn werkdag met het doorgeven van eventuele bijzonderheden van die dag.”

Een werkdag is zo te horen goed gevuld… Kan je nog iets meer vertellen over je taakinhoud?

“In mijn ochtend- en avondtoer sta ik in voor verzorgende taken. Waaronder het bieden van ondersteuning bij het toiletbezoek, wassen, aankleden en verzorgen van de patiënten, het aanbrengen en uittrekken van steunkousen, patiënten in- en uit bed helpen, medicatie opvolgen,… In de voorziening voor mensen met een beperking werk ik nauw samen met een verpleegkundige.
Ik doe dit heel graag, maar mijn droom is toch om me binnenkort om te scholen tot verpleegkundige in de thuisverpleging. Ik weet nu al dat Curando hiervoor zal open staan en me die kans zal geven.”

Hoe ben je bij Curando terecht gekomen?

“Ik leerde Curando kennen via de VDAB-website. Voor ik bij Cura in dienst kwam, werkte ik steeds onder tijdelijke contracten. Als zorgkundige is het moeilijk om een vast contract te krijgen in de thuisverpleging. Bij Cura boden ze me wel die werkzekerheid. Het feit dat je bij Curando verschillende zorgvormen onder hetzelfde dak hebt, trok ook meteen mijn aandacht.”

Waarom koos jij voor een job in de thuisverpleging?

“Ik heb enkele familieleden die in de sector werken. Maar bovenal zit de zorg voor ouderen me in mijn bloed. Thuisverpleging heeft me altijd aangesproken. Vooral de vele afwisseling en de verschillende mensen die je in hun eigen thuisomgeving leert kennen, maakt het voor mij enorm boeiend.

Voordat ik in de thuisverpleging startte, heb ik een korte periode in een woonzorgcentrum gewerkt, maar dat was niet echt mijn ding. Ik voelde me opgesloten en snakte naar meer vrijheid waar ik toch zorg kon dragen voor mensen. Het feit dat ik graag op de baan ben, is een extra pluspunt. Kortom, thuisverpleging is de ideale match voor mij."

Wat maakt werken bij Cura thuisverpleging zo bijzonder?

"Je krijgt enorm veel dankbaarheid van patiënten in de thuisverpleging. Voor sommige personen ben jij soms één van de weinige personen die ze op een dag zien, waardoor je gemakkelijk een vertrouwensband kan opbouwen. Velen kijken erg uit naar het moment dat je langskomt om een babbeltje te kunnen slaan.

De variatie maakt mijn job bovendien plezant en uitdagend. Ik sta er nooit alleen voor en word steeds ondersteund door mijn diensthoofd. Dat vind ik wel aangenaam."

Wat heb je tot nu toe geleerd uit het werken bij Curando?

“Geen gemakkelijke vraag, aangezien ik nog niet zo lang bij Curando werk. Mijn omgang met personen met een beperking is er sterk op vooruit gegaan. In het begin had ik wat schrik, maar nu is dit mijn favoriete ochtendtoer geworden (lacht).
Sinds ik bij Cura thuisverpleging in dienst ben, leerde ik ook persoonsgerichter werken. In organisaties krijgt kwantiteit vaak voorrang op kwaliteit, bij Cura thuisverpleging is dat helemaal niet zo. We richten ons volledig op de persoon voor ons, maken tijd en bieden steeds een luisterend oor en de nodige ondersteuning op maat aan. Dit vind ik een veel fijnere manier van werken, omdat ik zo echt het gevoel heb dat ik personen goed en voldoende geholpen heb.”

Hoe zou je Curando omschrijven bij vrienden of familie?

"Een gezonde werkgever waar je tal van mogelijkheden en kansen krijgt, waar er rekening gehouden wordt met de combinatie werk- en privéleven. Curando schat zijn werknemers naar waarde. Je krijgt er veel voldoening, waardering en de nodige ondersteuning voor in de plaats. De sfeer is er erg aangenaam en collegiaal. Kortom: Curando is één grote, maar gezellige familie."