• Home
  • Blog
  • Ken jij Christine Van Den Bulcke al?

Ken jij Christine Van Den Bulcke al?

7 Januari 2020
Woonzorgcentrum Westervier
Woonzorgcentrum Sint-Anna
Woonzorgcentrum Marialove
Woonzorgcentrum Mariaburcht
Woonzorgcentrum Kasteeldomein Patershof
Woonzorgcentrum Jeruzalem
Woonzorgcentrum Herdershove
Woonzorgcentrum De Karmel

Christine Van Den Bulcke (52 jaar) is afkomstig uit het landelijke Poeke. Ze is gehuwd en mama van 4 kinderen. Nadat Christine de schoolbanken verliet, was ze enkele jaren werkzaam in een weverij. Gezien de drukte en nood aan extra ondersteuning op de boerderij van haar echtgenoot besloot ze om haar job stop te zetten. Sinds maart 2018 is Christine tewerkgesteld als medewerker logistiek in woonzorgcentrum Mariaburcht. Wat haar dreef om deze keuze te maken en hoe ze deze carrièreswitch heeft ervaren, deelt ze graag met ons in onderstaand interview.

Vanuit welke motivatie besloot je om je leven een andere wending te geven en te kiezen voor een job als medewerker logistiek?

Ik miste vooral sociale contacten in mijn leven: een praatje slaan met collega’s, een simpele goedemorgen, een aanspreekpunt zijn voor anderen,… Van dat gemis heb ik sinds mijn tewerkstelling bij Curando geen last meer. Ik werk samen met fantastische collega’s, gaande van zorgkundigen en verpleegkundigen tot koks en kinesisten. Ik ben open gebloeid door hier te werken en voel dat ik mezelf kan en mag zijn. Ik ervaar geen rangen of standen: iedereen doet zijn werk en wordt er voor gerespecteerd.

Daarnaast voelde ik de drang om iets te kunnen betekenen voor anderen. Na één week merkte ik al dat dit als logistiek medewerker zeker het geval is. Nu is mijn werk als het ware bijna mijn hobby. Het is ook fijn dat ik geapprecieerd word voor wat ik doe. Als ik iets geef, krijg ik er altijd iets moois voor terug: een knuffel, een dankjewel, een glimlach,… Nee, ik heb zeker geen spijt van mijn beslissing (lacht)!

Waarom solliciteerde je juist bij Curando?

Door de verzorging voor mijn schoonmoeder op haar oude dag, wist ik dat ik graag in contact wilde komen met ouderen. Ik wilde iets doen ten dienste van anderen. Geluk delen is geluk terug krijgen. Werken in een woonzorgcentrum leek een ideale optie en zo kwam ik bij Curando terecht.
Het feit dat ik terug zou samenwerken met collega’s schrok me helemaal niet af. Binnen de weverij vroeger verliep dit steeds vlot. Ook nu ervaar ik dat de samenwerking goed verloopt. De sfeer is hier  goed en de collega’s zijn super.

Hoe ziet een gewone werkdag er meestal uit voor jou?

Als ik op mijn werk aankom, kleed ik me eerst om en overloop ik samen met de collega’s de dagplanning. Ik werk hoofdzakelijk op een afdeling waar voornamelijk personen met dementie verblijven. Daarnaast sta ik in voor enkele bewoners zonder dementie in de oudbouw.

Mijn dag start met het opdienen van de maaltijden.  Dat doe ik heel graag, omdat ik zo terug in contact kom met de bewoners. Nadien is het tijd om de kamers te poetsen. Rond 11u50 geniet ik samen met mijn collega’s van een soeppauze. We drinken onze soep vaak samen op met de bewoners, als ze dit goed vinden natuurlijk. Ook buiten mijn vast takenpakket vind ik het fijn om contact met de bewoners te hebben. De bewoners vinden dat ook niet erg. Integendeel, ze vragen er zelf om als we wegens omstandigheden eens moeten passen (lacht). Eens de soeppauze voorbij is, breng ik de was naar de wasruimte.  Nadien gaan we  gezamenlijk met de collega’s in lunchpauze.

Na de middag poets ik de gemeenschappelijke ruimte, nog enkele kamers en de badkamer.

Ik werk ongeveer 2 weekends per maand. Ik doe dat graag, want in het weekend ben ik verantwoordelijk voor de volledige verdieping en help ik met de maaltijden op een andere afdeling. Dit geeft me de mogelijkheid om meer bewoners te leren kennen. Ik merk op dat ik een drang heb om in contact te komen met de bewoners en ik voel me erg goed als ik hen kan helpen.

Je bent vooral werkzaam op een afdeling voor met personen met dementie. Hoe verloopt de omgang met deze doelgroep?

Ik ervaar een groot verschil in de omgang met personen zonder en met dementie. Het is naar mijn gevoel moeilijker om met deze laatste groep een diepgaande band op te bouwen. Ik heb daar geen probleem mee, integendeel, ik vind het juist een verrijking dat ik er voor hen kan zijn.
Ik stap altijd mee in hun verhaal, want ik wil dat ze zich goed en veilig voelen.

Ik wil me gaandeweg graag nog meer verdiepen in de leefwereld van mensen met dementie. Zo vraag ik me bijvoorbeeld af hoe mensen met dementie hun vrije tijd beleven. Ik wil mij hier graag verder over bijscholen.

Wat zorgt ervoor dat je ’s morgens graag naar het werk vertrekt?

De sociale contacten die ik op het werk, zowel met collega’s als met bewoners, opbouw. Iedereen zegt goedemorgen en dankjewel. Ik ben dat niet gewoon en zelfs na lange tijd blijft dit iets speciaal voor mij. Je krijgt hier van iedereen zoveel waardering voor wat je doet, ook voor de kleine, simpele dingen. Je ziet de dankbaarheid op het gezicht van de bewoners. Ik vind het erg fijn dat ik naast het schoonmaken ook op andere vlakken iets kan betekenen. Gedeeld geluk is dubbel geluk.

Hoe draag jij een steentje bij tot een aangename werksfeer tussen de collega’s?

Ik probeer zo veel mogelijk in te springen als ik merk dat een collega niet zal klaar geraken met het werk. Ik doe dit met veel plezier omdat ik weet dat zij het ook voor mij zouden doen. Als iemand het moeilijk heeft probeer ik humor te gebruiken. Ik vind dat belangrijk in het leven. Humor kan veel oplossen, dat heb ik zelf ook al kunnen ondervinden. Ook een compliment geven werkt, want in iedereen schuilt een talent. Complimentjes krijgen doet veel deugd, maar stimuleert ook om de zaken nog beter te doen.

Als je over je werk vertelt bij je familie en vrienden, wat vertel je dan?

Voor onze bewoners betekent Curando heel veel. Ze staan er niet alleen voor, kunnen nu en dan een babbeltje slaan en zijn goed omringd door deskundig personeel. Ze worden ook steeds betrokken en hun mening staat centraal.

Voor mezelf is Curando een goede werkgever. Ik kende de organisatie en de job voordien niet en wist dus ook niet goed wat er mij te wachten stond. Ik ben hier van bij de start goed opgevangen door mijn collega’s en leidinggevende. De sfeer is goed en het is fijn om te zien hoe collega’s met elkaar en met de bewoners omgaan. Ik leer zelf veel door de omgang met de bewoners te observeren en dit later zelf toe te passen. Op m’n werk voel ik me goed en op mijn gemak en word ik aanvaard zoals ik ben. Ik ben heel dankbaar dat ik hier mag werken en zou niet weten waarom ik nog zou veranderen.