De troostmantel is af!

9 September 2020
Woonzorgcentrum Westervier

Na heel wat uren werk van zowel bewoners, vrijwilligers als medewerkers, presenteert Curando West de mantel van troost, die speciaal voor Illud Mane 2020 gemaakt werd.

De laatste weken zijn er heel wat troost- en hoopvolle initiatieven van start gegaan in onze zone. We bekijken ook met verschillende mensen om een troostplek in te richten, aan het eind van de oprijlaan van WZC Westervier.
Samen met vrijwilligers, zowel uit de buurt als van wat verder, collega’s en bewoners denken we na over hoe we troost kunnen brengen voor iedereen die het nodig heeft. In het kader van Illud Mane werd ons ook in het begin van het jaar, door de zusters van O.L.V. van Zeven Weeën gevraagd om een troostmantel te ontwerpen. Wie wist toen wat de rest van het jaar ons ging brengen… .

 

Het idee van een troostmantel

Het idee begon bij het zien van verschillende mantels van Onze-Lieve-Vrouw-beelden en groeide zo tot de vraag om jaarlijks vanuit één van de initiatieven van de zusters voor een mantel te zorgen die troost verbeeldt. Kanunnik Patrick Degrieck vertelde er alles over, in de eucharistieviering voor Illud Mane die te vinden is op de website van de Zusters O.L.V. van Zeven Weeën.

 

De troostmantel van Curando West

En zo startten we dan aan het begin van de zomer met het samenleggen van onze ideeën. Al snel kwamen we bij wat ons de laatste maanden niet alleen troost, maar ook moed en hoop schenkt: oneindig veel kaartjes die van alle kanten op ons af komen. De binnenkant krijgt ook een eigen invulling, want de namen van iedereen die tijdens onze lockdown overleed, krijgen een plaats op de voering, zodat ze zowel letterlijk als figuurlijk de mantel van moederliefde rond zich hebben.
Met puzzelen, nadenken over de verschillende mogelijkheden en handige knutselmomenten kwamen we tot volgend resultaat: Godelieve die heel wat momenten achter de naaimachine had gespendeerd én een mantel die het meer dan waard is om tentoon gesteld te worden. De mantel is nog tot eind november in WZC Westervier te bewonderen. Nadien doet hij de toer van de verschillende WZC's van Curando en blijft het beeld met de mantel halt houden in elk van deze huizen. Van Brugge naar Eernegem, Beernem, Heestert, Dentergem en Ruiselede. Daar komt hij in de Meimaand, Mariamaand toe. En volgend jaar, dan neemt WZC Mariaburcht in Heestert de opdracht op zich om hun troostmantel te maken.