Ruimte voor wensen en troost

18 Juni 2021
Woonzorgcentrum Westervier

Als eerste Compassionate City van Vlaanderen wil Brugge onderwerpen als verlies, overlijden, verdriet, rouw, ziekte en mantelzorg erkenning geven en bespreekbaar maken. Tijdens de coronacrisis werden heel wat Bruggelingen geconfronteerd met deze thema’s. Door de geldende beperkingen konden mensen niet altijd op een gepaste manier afscheid nemen of troost vinden. In Brugge zijn daarom, op initiatief van verschillende organisaties, troostplaatsen ingericht om ruimte te geven aan de rouwervaringen van inwoners.

In samenwerking met organisaties als AZ Sint-Lucas Brugge, het Agentschap Natuur en Bos, Samana, CM Gezondheidsfonds, het Huis van de Mens en Ferm bundelde het lokaal bestuur nu een aantal van deze initiatieven op een overzichtelijke kaart op hun website.

“Op onze website staat een overzicht van alle troostplaatsen in onze stad. Je vindt er de nieuwe initiatieven terug zoals de troostplekken van Ferm en de wensbomen, alsook rouwplaatsen die reeds langer een plaats kregen zoals de mijmerplek ‘Onvoltooid’ in het Tillegembos” zegt OCMW-voorzitter Pablo Annys.

Schepen Marechal benadrukt dat er ook na corona een blijvende aandacht zal zijn voor rouw en verlies in de publieke ruimte.
“Er zullen in de toekomst nieuwe troostplaatsen bij komen. Er zullen ook acties op het getouw gezet worden om rouw en verlies op een laagdrempelige en toegankelijke manier een plaats te geven in onze stad. Dat gebeurt onder meer met troostwandelingen”.

Tijdens de voorstelling van de troostplaatsen stonden de aanwezigen even stil bij de verliezen van deze coronaperiode. Ze hingen symbolisch een bloem op tussen de wensbomen in de Steenbrugse Bosjes.

Meer info over Compassionate Brugge en over rouwen in de publieke ruimte:
www.brugge.be/compassionatebrugge