• Home
  • News
  • Aromatherapie in woonzorgcentra van Curando

Aromatherapie in woonzorgcentra van Curando

29 Januari 2018
Aromatherapie

Sinds augustus 2016 wordt in woonzorgzone Curando Midden geëxperimenteerd met aromatherapie of het gebruik van geuren. Anja Van Hulle en Sharon Colpaert onderzochten de Belgische en Nederlandse markt naar mogelijke producten. Twee producten werden geselecteerd om één maand uit te testen in woonzorgcentrum Sint-Jozef en woonzorgcentrum Mariaburcht.

Er werd getest met synthetische en 100% natuurlijke geuren (etherische oliën en verschillende apparaturen werden uitgeprobeerd. Daarvan werden de voordelen ten opzichte van elkaar overwogen.

Bewoners, bezoekers en medewerkers werden in eerste instantie niet ingelicht over het onderzoek. Op deze manier trachtten we de reacties op de producten zo spontaan en oprecht mogelijk te houden. Er kwamen zowel positieve als negatieve reacties. Het aangenaam ervaren van geuren is voor ieder individu anders. Uiteindelijk zal het de opdracht worden om herkenbare, aangename geuren te vinden voor onze zorgvragers. Maar voordat we kunnen begeuren, dienen we eerst te ontgeuren, anders heeft het toevoegen van geur weinig of geen effect.

De 'Freshwave-potjes' werden in woonzorgzone Curando Midden uitgetest en werden ondertussen geïmplementeerd binnen de andere zones van vzw Curando. Het implementeren van de aromatherapie in de gemeenschappelijke ruimtes zoals leef-, activiteiten- en onthaalruimtes en de kamers binnen de verschillende zorgformules in vzw Curando staat gepland in 2018.