• Home
  • Curando start digitaal project "wE - C@re"

Curando start digitaal project "wE - C@re"

15 Januari 2018

Vzw Curando merkt op dat niet alle zorgverleners de nodige vaardigheden of positieve mindset hebben om om te gaan met de digitalisering. Daarom kiezen we ervoor hen te ondersteunen en te wapenen voor de toekomst. Dit doen we met het project wE-c@re dat financieel mogelijk is dankzij de steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF). Het project wordt praktisch mogelijk gemaakt door de expertise van onze binnen- en buitenlandse partners, namelijk Movisie (NL), The Competence Group (NL), Red Cross Krasnik (PL), Dom Pomocy Spolecznej Popkowice (PL), In4care (BE) en Zorgnet-Icuro (BE).

Samen creëren en testen we een innovatieve leeromgeving. Daarin worden zorgverleners gestimuleerd in het ontwikkelen van de 21e-eeuwse competenties, met de focus op digitale geletterdheid. Dit moet bijdragen tot een meer positieve mindset en de nodige digitale vaardigheden binnen de zorg.

Drie teams zullen kennismaken met digitale tools, nieuwe leermethoden en een meer digitale werkvloer. We zetten tegelijk en geïntegreerd in op die drie pijlers met volgende invulling:

Kennismaking

  • Middel: De DEBBI@Curando is een verplaatsbare box met bijhorende wand, waarop allerlei innovatieve digitale zorgtools voorgesteld worden.
  • Doel: Een bezoek aan de DEBBI@Curando geeft medewerkers de kans om de ‘toekomst van de zorg’ te bezoeken. Zo geven we hen kennis van wat er bestaat en hopen we hen te triggeren om het belang van digitale vaardigheden in te zien, hierover kritisch na te denken en meer open te staan voor digitalisering.

Innovatieve leermethoden

  • Middel: We introduceren drie innovatieve leermethoden in de vzw nl. e-learning via een app, lessen van 10 minuten a.d.h.v. ‘touchscreens’ en simulatietraining met debriefing.
  • Doel: We trainen de skills om medewerkers meer digitaal geletterd te maken en hen aan te zetten tot zelfstudie in het kader van levenslang leren.

Gebruiksvriendelijke en laagdrempelige digitalisering van de werk- en leeromgeving

  • Middel: We installeren touchscreens (ter vervanging van personeelsborden), we testen een online leeromgeving (om e-learning mogelijk te maken) en richten een leerruimte in in elke woonzorgzone om toegang voor de medewerkers te garanderen.
  • Doel: Door de werk- en leeromgeving te digitaliseren (los van de zorg) hopen we mensen te prikkelen, uit te dagen om om te gaan met deze tools en kennis te geven van de mogelijkheden op een laagdrempelige manier.