• Home
  • Reminiscentie in woonzorgcentrum Mariaburcht tijdens "de week van toen"

Reminiscentie in woonzorgcentrum Mariaburcht tijdens "de week van toen"

16 Oktober 2018

Sinds enkele jaren zet vzw Curando in op het aanbieden van persoonsgerichte zorg. In dat kader werden in onze woonzorgcentra reminiscentiewerkgroepen opgestart. Vandaag zorgen onze medewerkers voor aangepaste activiteiten waarmee we enerzijds onze bewoners stimuleren om actief te zijn en waarbij anderzijds het langetermijngeheugen geactiveerd wordt.

Ook in het woonzorgcentrum Mariaburcht vinden ze deze activiteiten heel belangrijk. Daarom werd in juli 2018 wel een heel speciale oproep gedaan. Mensen konden oude spullen die refereerden naar de ‘tijd van toen’ bezorgen aan het woonzorgcentrum.
Wastonnen van Dash, Sunlightzeep, Macintosh snoepdozen, Eau de cologne Mont-Saint-Michel, schoolbanken, leien, oude landkaarten… De oproep was een groot succes!

Met alle verzamelde materialen werd van 24 tot 28 september een grootse “week van toen” georganiseerd. In 3 ruimtes werd een oud buurtwinkeltje, een klaslokaal en een bruin café ingericht. Uiteraard werden naast deze ingerichte ruimtes ook tal van activiteiten georganiseerd.Bewoners, bezoekers en hun familieleden maar ook medewerkers werden uitgenodigd naar de openingsreceptie. Naast een rondleiding en een woordje uitleg mocht een “dreupelke” niet ontbreken. Op de tweede dag konden de geïnteresseerde bewoners deelnemen aan de Dentergemse Papeterswandeling. Een wandeling doorheen het centrum van Dentergem waarbij de deelnemers even stilstonden bij het cultureel erfgoed.

Tussendoor verwelkomden de collega’s tal van nieuwsgierige kinderen uit de nabijgelegen scholen. De jeugd van tegenwoordig trok grote ogen naar de spullen uit de tijd van toen. En de oma’s en opa’s, pepe’s en meme’s? Zij vertelden gretig over hun jeugd en tal van herinneringen werden bovengehaald. Die goede oude tijd…

De themaweek “de week van toen” werd dankzij enkele enthousiastelingen “brommend” afgesloten. Marc Locquet zag de oproep van eerder en kwam met het idee om enkele oude landbouwtractoren voor één dag aan het woonzorgcentrum tentoon te stellen. En zo gezegd, zo gedaan. Op de laatste dag van deze week konden bewoners, bezoekers en hun familieleden, maar ook vrijwilligers en medewerkers een mooie collectie van authentieke landbouwtractoren aanschouwen. Met – toepasselijk – enkele traditionele hapjes werd gemijmerd over de tijd van toen.

Bedankt aan iedereen die tijdens deze week hun steentje bijdroegen. Een speciale dank u wel aan: Eric Vandemoortele, Eric Vansteenkiste, Kendrick Neirinck, Marjet Locquet en Marc De Meyere.