• Home
  • Samen met de gemeente Oostrozebeke bouwt Curando aan "nieuw" Rozenberg

Samen met de gemeente Oostrozebeke bouwt Curando aan "nieuw" Rozenberg

5 Juli 2024

OOSTROZEBEKE – De gemeente Oostrozebeke en zorggroep Curando slaan de handen in elkaar om het zorgaanbod voor senioren in de regio te versterken en hen langer thuis te laten wonen. Op de site van het woonzorgcentrum “Rozenberg” komen een nieuw lokaal dienstencentrum, een centrum voor dagverzorging en 20 assistentiewoningen. Het totale bouwproject inclusief renovatie van de resterende woningen wordt geraamd op 7,6 miljoen euro. De ingebruikname is gepland in oktober 2026.

Senioren langer thuis laten wonen

De gemeente Oostrozebeke streeft ernaar laagdrempelige zorgoplossingen te bieden aan senioren zodat ze langer in hun eigen huis en vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. In 2020 startte de gemeente haar zoektocht naar een partner voor de realisatie en het beheer van een lokaal dienstencentrum, een centrum voor dagverzorging en assistentiewoningen. Het bestuur van de gemeente en het OCMW vonden in Curando, een West-Vlaamse zorgorganisatie die thuiszorg en ondersteuning biedt aan ouderen en hulpbehoevenden, een geschikte partner.

"We zijn blij om samen met de gemeente Oostrozebeke dit project te mogen realiseren. Het toont onze gezamenlijke visie om mensen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te laten wonen met de best mogelijke zorgondersteuning,” zegt Heidi Van Doorne, directeur woonzorgzone Midden van vzw Curando. Hoewel Oostrozebeke strategisch gelegen is binnen het werkingsgebied van Curando, was de zorggroep er nog niet actief. Door de samenwerking met de gemeente zal Curando haar zorg- en dienstverlening nu ook binnen deze regio aanbieden.

 

Rozenberg: van zorgsite naar een wijk waar ontmoeting centraal staat 

Naast het woonzorgcentrum “Rozenberg” komt, in de vorm van een roos, een lokaal dienstencentrum en een centrum voor dagverzorging. In het dagcentrum kunnen bezoekers terecht voor opvang en begeleiding gedurende de dag. Het lokaal dienstencentrum zal fungeren als een sociale ontmoetingsplaats waar buurtbewoners kunnen deelnemen aan recreatieve activiteiten, een warme maaltijd kunnen nuttigen en ondersteuning kunnen vinden. Het centrum zal ook vergaderfaciliteiten bieden voor lokale verenigingen. Met de bouw van dit nieuwe centrum verhuist het huidige lokale dienstencentrum “Tjuf” naar de woonzorgsite. Tot zolang blijft het lokaal dienstencentrum gevestigd in het gemeenschapscentrum “Tjuf”.

Boven het dienstencentrum komen 20 assistentiewoningen. Deze woningen bieden 65-plussers de mogelijkheid om zelfstandig te blijven wonen met de nodige ondersteuning. Bewoners kunnen rekenen op de thuiszorgondersteunende diensten van Curando. Ook de bestaande seniorenwoningen zullen een grondige renovatie ondergaan. Deze woningen kunnen aangeboden worden aan senioren en personen met een beperking. De lopende huurcontracten blijven van kracht onder de bestaande voorwaarden. Om eventuele verkeershinder te vermijden, zullen er op de site ook extra parkeerplaatsen voorzien worden.
Door de uitbreiding van het dienstenaanbod zal de site Rozenberg een nieuwe dynamiek krijgen. “Het lokaal dienstencentrum, het centrum voor dagverzorging en de woningen creëren een laagdrempelige en geïntegreerde zorgomgeving, die de zelfstandigheid en het welzijn van senioren zal bevorderen”, vertelt Heidi Van Doorne.

Ingebruikname voorzien in oktober 2026

De zorggroep Curando, de gemeente en het OCMW van Oostrozebeke bundelen hun krachten om een veilige, comfortabele en innovatieve zorgomgeving te creëren die tegemoetkomt aan de behoeften van senioren.
Binnenkort wordt de vergunningsaanvraag ingediend. De ingebruikname is voorzien in oktober 2026. Het kostenplaatje voor het totale bouwproject bedraagt 7,6 miljoen euro.
“Oostrozebeke wil een warme gemeente zijn, die zorgt voor zorg in de buurt. Met deze uitbreiding zetten we een nieuwe stap in de verbetering van onze lokale (zorg)voorzieningen. Samen met Curando bouwen we aan een zorgzame en toegankelijke toekomst voor onze inwoners, en in het bijzonder voor onze senioren”, besluit Luc Derudder, burgemeester van Oostrozebeke.