Week van de Valpreventie 2018

20 April 2018

Van 23 tot en met 29 april 2018 organiseert het Expertisecentrum val- en fractuurpreventie Vlaanderen voor de 7e keer de Week van de Valpreventie. Dit jaar staat het thema “Blijf in beweging, doe het veilig!” centraal.

Met deze campagne wil het expertisecentrum ouderen aanmoedigen om zoveel mogelijk te bewegen, maar wel op een veilige manier. De meest gekende valrisicofactoren zijn verminderd zicht en onaangepast schoeisel. Maar wist je dat ook een laag vitamine D-gehalte, valangst, medicatie en een onveilige omgeving tot de valrisicofactoren behoren?

Vzw Curando vindt bewegen heel belangrijk en neemt daarom deel aan deze themaweek.
Onze zorgvragers worden dagelijks gestimuleerd om in beweging te blijven. Een bewegingssessie, dansnamiddag of wandeling maken steeds onderdeel uit van de activiteitenkalender. Naar aanleiding van de Week van de Valpreventie zetten wij graag – veilig – een stapje verder.

In onze woonzorgzones kan je er niet om heen. Overal hangen affiches uit, worden flyers uitgedeeld, staan er verschillende infostandjes… En mochten deze inspanningen toch nog aan de aandacht van onze zorgvragers, bezoekers of medewerkers ontsnapt zijn… Dan kan er nog steeds een placemat verschijnen bij een bezoek aan de cafetaria of leefruimte. 

Naast de gekende valrisico’s schenken de multidisciplinaire teams tijdens deze themaweek extra aandacht aan de minder gekende valrisicofactoren zoals verminderd zicht en valangst. In enkele dienstencentra komt een opticien langs en worden er infosessies en extra bewegingsmomenten georganiseerd. Onze zorgvragers zullen eveneens uitgedaagd worden tot het bewandelen van het hindernissenparcours en het fit-o-meterparcours en de eerste bewegingstuin van vzw Curando wordt naar aanleiding van deze week officieel ingehuldigd. Alle activiteiten zullen gericht zijn op het oefenen van evenwicht, behendigheid en spierkracht. Met de deelname aan de Week van de Valpreventie wil vzw Curando enerzijds hun zorgvragers en hun familie, bezoekers, vrijwilligers en hun zorgverleners sensibiliseren en informeren om vallen en het te voorkomen. Anderzijds wil vzw Curando hen overtuigen van het belang van bewegen en hen aanzetten om zolang als mogelijk fit en actief te blijven.

Ben je benieuwd naar onze activiteiten? Heb je na het lezen van dit nieuwsbericht nog enkele vragen? 
Breng een bezoek aan een van onze dienstencentra en volg ons op Facebook voor de dagelijkse tips.