• Home
  • News
  • Corona-uitbraak in woonzorgcentrum Westervier

Corona-uitbraak in woonzorgcentrum Westervier

6 April 2020

In het woonzorgcentrum Westervier in Sint-Kruis Brugge werd een uitbraak van een coronavirus vastgesteld. Het woonzorgcentrum had net als alle woonzorgcentra de doorgedreven maatregelen van het Agentschap Zorg en Gezondheid genomen om het coronavirus uit het woonzorgcentrum te houden. Helaas werden een 10-tal dagen geleden de eerste besmettingen bij de bewoners vastgesteld. Ondertussen is er bij een derde van de bewoners een sterk vermoeden van besmetting, waarvan een deel van de bewoners al positief testte. Daarom werd vrijdag besloten om over te gaan tot cohortering. De betrokken afdelingen werden volledig afgesloten van de rest van het woonzorgcentrum. De directie hoopt op deze manier dat de covidvrije afdeling gespaard blijft. De familieleden van alle bewoners werden op de hoogte gebracht.

“Wat zich nu in ons woonzorgcentrum afspeelt is verschrikkelijk, er zijn geen woorden voor. Alleen maar stilte en verstomming. Sinds woensdag moesten we afscheid nemen van 7 bewoners. Dat doet ons allemaal heel veel pijn. Des temeer omdat we weten dat wij er écht alles aan gedaan hebben om het virus buiten te houden. Wat ons echt kon helpen was een testafname van alle bewoners en medewerkers zodat we gericht konden werken. We hebben hier meermaals op aangedrongen. Helaas was dit niet mogelijk waardoor we nu in dergelijke situatie zijn terecht gekomen.”, zegt directeur Dirk Snauwaert.
De coördinerend en raadgevend arts van het woonzorgcentrum verwacht dat de komende 14 dagen nog meer bewoners ziek zullen worden.  “Naast onze bewoners lopen ook onze medewerkers een groot risico. Op vandaag zijn er 8 medewerkers ziek. Gelukkig blijft iedereen – onder de zeer ernstige omstandigheden – gemotiveerd en aan het werk. Daar ben ik hen heel erg dankbaar voor. Maar nogmaals, de testen moeten er komen. Alleen dan krijgen mensen in de woonzorgcentra zicht op de situatie.”, besluit Dirk Snauwaert.

Ondertussen vond ook het dagelijks overleg met de overige zonale directeurs plaats. De toestand blijft stabiel. In de woonzorgcentra waar reeds Covid-19 vastgesteld werd, werden geen bijkomende besmettingen geteld. In andere woonzorgcentra werden bewoners waarvan er een vermoeden van besmetting met het coronavirus was, getest. Zij blijken allemaal negatief te zijn. We leven in hoop. We hopen dat we samen, door het verder toepassen van de doorgedreven maatregelen, de verspreiding van het virus kunnen tegen gaan.

- 6/04/2020, Ruiselede