Maak kennis met Tjorven

10 Mei 2022
Lokaal dienstencentrum Mirte
Centrum voor kortverblijf Mariawende
Woonzorgcentrum Mariawende
Woonzorgcentrum Kasteeldomein Patershof

Tjorven woont in Wingene en is een alleenstaande mama van 2 opgroeiende tienerzonen. In haar vrije tijd is ze een voetbalfan en maakt ze graag mooie wandelingen. Tjorven studeerde af als verpleegkundige en heeft intussen 22 jaar ervaring op de teller staan. Voorheen werkte ze in de thuisverpleging en in een woonzorgcentrum. Sinds 2018 maakte ze de overstap naar het centrum voor dagverzorging Rosas in Curando Oost (Beernem). Stap je mee in haar verhaal?

Kan je ons vertellen hoe een werkdag er voor jou uitziet?

Mijn werkdag start met een overdracht: welke bezoekers mogen we verwelkomen en hoe ziet onze planning eruit? Daarna halen we de bezoekers thuis op met het busje. In de voormiddag drinken de bezoekers een kopje koffie en doen we een ochtendactiviteit. Bij het middagmaal zorgen mijn collega’s en ik voor de nodige ondersteuning. Na een lekkere maaltijd begeleiden we iedereen naar een rustige plaats en kiezen de bezoekers zelf hoe ze deze rusttijd invullen. Na dessert en koffie sluiten we de dag met een middagactiviteit af en brengen we ten slotte de bezoekers terug veilig thuis.

Naast het vervoer, onderhoud van onze leefruimte en de dagelijkse (toilet)begeleiding, sta ik als verpleegkundige in voor wondzorg en bedeling van medicatie.

Als team betrekken we zo veel mogelijk de familie van bezoekers. We informeren hen hoe de bezoekers de dag beleefden en willen een schakel zijn naar andere dienstverleningen.

Mijn takenpakket is erg gevarieerd, wat het voor mij leuk en interessant maakt.

Je hebt ervaring in het woonzorgcentrum en in de thuisverpleging. Wat overtuigde jou om de overstap te maken naar een dagverzorgingscentrum?

Ik heb 10 jaar in de thuisverpleging gestaan, wat ik met hart en ziel deed. Deze job was helaas niet meer combineerbaar met mijn gezinssituatie. Vandaar dat ik besloot om in een woonzorgcentrum te gaan werken. Daar raakte ik een beetje mijn feeling kwijt. Toen ik kennis maakte met Curando en voor het eerst binnenkwam in het dagcentrum Rosas was ik meteen onder de indruk van de huiselijke en familiale sfeer. Ik voelde meteen: dit is waar ik op zoek naar ben.

Sinds ik hier werk, ontdekte ik hoe gevarieerd mijn takenpakket als verpleegkundige kan ingevuld worden. Hier bied je niet enkel lichamelijke zorg, maar kan je ook aandacht schenken aan het mentaal welzijn van de bezoekers door naar hen te luisteren en er te zijn. De afwisseling en het werken in een kleinschalige context bevallen me enorm.

Wat zorgt ervoor dat je met een voldaan gevoel de dag kan afsluiten?

In de eerste plaats vind ik het belangrijk dat de bezoeker zichzelf kan zijn. Hier moet niets, maar mag alles! De bezoeker staat bij ons centraal. We spelen zo veel mogelijk op de behoeftes in en luisteren naar wat bezoekers echt willen. Als iemand bijvoorbeeld een hobby van vroeger wil verderzetten als dit thuis niet meer lukt, proberen wij hiervoor de nodige ondersteuning te geven.

Het is heel aangenaam als je de mensen ziet genieten en met een glimlach naar huis ziet gaan. Dat maakt me zelf ook blij en geeft me het gevoel dat ik iets kan betekenen. Daarnaast merk ik dat thuiswonende ouderen vaak helemaal herleven als ze naar ons toekomen. Het dagverzorgingscentrum biedt veel mogelijkheden voor sociaal contact en haalt thuiswonende ouderen uit de eenzaamheid. De bezoekers krijgen het gevoel dat ze iets betekenen en dat ze er terug bij horen.

Ik vind het echt fantastisch dat ik mijn deskundigheid en ervaring hiervoor kan inzetten. Samen ouder worden is best vernieuwend, we brengen samen de dag door en zowel voor mezelf als voor de bezoekers gaat er een nieuwe wereld open.

Hoe draag jij bij tot een collegiale sfeer?

Doordat we werken in een klein multidisciplinair team, vind ik het uniek dat iedereen zichzelf kan zijn. We vullen elkaar aan en willen samen als team verder groeien om het de bezoekers zo aangenaam en huiselijk mogelijk te maken. Ik draag hier mijn steentje toe bij en help iedereen waar ik kan. Alleen kom je ver, samen kom je verder!

Hoe zou jij Curando omschrijven bij familie en vrienden?

In Curando Oost hangt iedereen aan elkaar. We kennen elkaar allemaal en elke persoon is vriendelijk en beleefd. We worden niet behandeld als een nummer. Van verpleegkundige tot logistiek medewerker en van ergotherapeut tot directie, iedereen wordt aanzien als individu. Het is leuk om in deze familiale omgeving te werken en ik doe mijn job super graag!