Maak kennis met Karolin!

8 Mei 2025
Woonzorgcentrum Sint-Jan Baptist
Groep van assistentiewoningen Sint-Jan Baptist
Centrum voor dagverzorging Sint-Jan Baptist
Lokaal dienstencentrum Sint-Jan Baptist
Centrum voor kortverblijf Marialove
Woonzorgcentrum Marialove
Woonzorgcentrum De Karmel
Lokaal dienstencentrum De Karmel
Groep van assistentiewoningen De Karmel
Centrum voor kortverblijf De Karmel

Karolin (51) woont in Hooglede en staat als directeur aan het roer van woonzorgzone Curando Zuid. Haar passie voor de zorg- en welzijnssector ontstond al bij haar eerste stappen op de werkvloer en is vanaf dat moment alleen maar gegroeid. Sinds 2023 is ze directeur in Curando en coördineert ze de verschillende zorg- en dienstverleningen in de regio's Zwevegem, Spiere-Helkijn en Waregem. Met hart en ziel zet ze zich in voor haar medewerkers en zorgvragers. Benieuwd wat Karolin motiveert om elke dag het beste van zichzelf te geven? Lees dan snel verder!

Hoe ben je bij Curando terechtgekomen en hoe is je traject sindsdien verlopen?

Ik leerde Curando kennen tijdens mijn vorige functie bij Zorgnet-Icuro, een koepelorganisatie binnen onze sector waarbij Curando is aangesloten. Zo kreeg ik de kans om de organisatie van op de zijlijn te volgen. Wat me toen meteen opviel, was hoe sterk Curando zich onderscheidt met een breed en geïntegreerd aanbod van zorg- en dienstverlening. Dat is ook vandaag nog een belangrijke meerwaarde voor mij. In elke zone wordt gestreefd naar een flexibele en uitgebreide dienstverlening die nauw aansluit bij de behoeften van residentiële bewoners én van mensen die thuis zorg nodig hebben. Die visie heeft me overtuigd om te solliciteren.

Als onderdeel van mijn inwerkingsperiode begon ik op de studiedienst op de hoofdzetel van Curando, waar ik betrokken was bij diverse projecten. Dit was een boeiende ervaring die me niet alleen inzicht gaf in de werking van de ondersteunende centrale diensten, maar ook in de specifieke dynamiek van de verschillende regio’s binnen de organisatie. Ook toen ik directeur werd van Curando Zuid kon ik rekenen op inwerkingstijd en ondersteuning van de collega’s. Ik liep er eerst anderhalve maand mee met de voormalige directeur. Ik werd er warm onthaald en voelde me al snel een volwaardig lid van het team. Ik leerde de medewerkers, leden van de zoneraad en gebouwen kennen en werd geïnformeerd over toekomstige projecten. Het was me meteen duidelijk dat ik terechtkwam in een warme en familiale omgeving waar er niet alleen gezorgd wordt voor de zorgvragers maar ook voor elkaar.

 

Binnen Curando zijn vier kerncompetenties van groot belang voor het succes van de organisatie. Hoe zie jij deze tot uiting komen in de dagelijkse werking?

Voor mij is samenwerken de allerbelangrijkste competentie. Ik zie elke medewerker als een uniek puzzelstuk dat bijdraagt aan een groter geheel. Samen vormen we een compleet plaatje, waarbij elk puzzelstuk zijn eigenheid behoudt en tegelijkertijd onmisbaar is voor het geheel. Ieder draagt de verantwoordelijkheid om zijn of haar rol met volle inzet op te nemen. Alleen vanuit die wederzijdse verbondenheid en wederkerigheid kunnen we succesvol zijn.
Liefdevolle dienstbaarheid komt bij ons tot uiting in de sterke betrokkenheid en het grote engagement van onze collega’s. Onze missie is nog steeds dezelfde als die van de zusters vroeger: we zetten hun werk voort met evenveel inzet, toewijding en betrokkenheid. We zoeken actief naar oplossingen om in te spelen op de noden van bewoners en collega’s. Hoewel we soms tegen grenzen aanlopen, doen we er alles aan om ook op nieuwe behoeften in te spelen. Ons werk is nooit af, we blijven groeien in wat we doen.

Lerend vermogen is een uitgesproken kenmerk van onze organisatie. We zijn ons bewust van wat we nog niet weten en gaan actief op zoek naar nieuwe inzichten. Dankzij deze leergierige houding verdiepen we ons niet alleen in ons eigen vakgebied, maar proberen we ook elkaars domeinen beter te begrijpen. Dat versterkt onze samenwerking en stimuleert evolutie.
Tot slot speelt zingeving een belangrijke rol in onze werking. Zorg verlenen gaat voor ons verder dan praktische hulp; het draait om betekenisvol aanwezig zijn. We willen een verschil maken door te luisteren en nabij te zijn, vooral wanneer mensen autonomie verliezen of meer afhankelijk worden. Zingeving betekent voor mij: zien en aanvoelen wat mensen écht nodig hebben. Dat is niet eenvoudig en gaat niet vanzelf, maar we blijven er aandachtig voor.

 

Wat vind jij het meest uitdagend aan je job?

Als directeur ben ik het eerste aanspreekpunt en draag ik de verantwoordelijkheid voor de dagelijkse leiding. Samen met de diensthoofden en verantwoordelijken uit de zoneraad stel ik het beleid op voor de verschillende diensten binnen onze regio. Onze diensten in de regio zijn verspreid over meerdere locaties, wat extra uitdagingen met zich meebrengt om de continuïteit van de zorg te waarborgen en de verschillende werkingen soepel te laten verlopen. Ook voor de ondersteunende diensten vraagt dit voortdurende flexibiliteit en aanpassing. Het is essentieel dat we voor iedere dienstverlening even toegankelijk en zichtbaar blijven, zowel voor zorgvragers als voor medewerkers. De huidige schaarste aan medewerkers maakt dit nog uitdagender, net als de samenwerking tussen verschillende generaties, die soms uiteenlopende verwachtingen en werkwijzen met zich meebrengt. Toch streven we ernaar om als één team op dezelfde lijn te staan. Doorzettingsvermogen is een kernwaarde in onze zone, we gaan altijd voor het maximale resultaat. In plaats van stil te staan bij wat niet lukt, zoeken we samen naar oplossingen en ondersteunen we elkaar waar nodig.

In april 2024 hebben we onze werking uitgebreid naar de regio Helkijn. We startten er Sint-Jan Baptist op, een site met een kleinschalig woonzorgcentrum, centrum voor dagverzorging en lokaal dienstencentrum. Ondanks de vele uitdagingen die dit met zich meebracht, kijk ik met veel voldoening en trots terug op de opstart. Dit project vroeg om een grondige voorbereiding, van het nadenken over de invulling van de diverse dienstverleningen tot het werven van nieuwe medewerkers. Het is ontzettend mooi om te zien hoe we er als team in geslaagd zijn om er reeds een goede werking op te bouwen. Eén persoon kan dit niet alleen – dit kan alleen het werk zijn van een sterk team.

 

Tevreden medewerkers zijn essentieel voor goede zorg. Op welke manier zet jij hier als leidinggevende op in?

In mijn aanpak voor aansturing en coaching van medewerkers staan drie pijlers centraal: waardering, motivatie en ondersteuning.
Allereerst vind ik het belangrijk om als leidinggevende oprechte waardering te tonen voor de inspanning en bijdrage van collega’s. Dit uit zich in kleine gebaren, zoals een schouderklopje of een persoonlijke bedanking, of door positieve feedback die het werkplezier en zelfvertrouwen vergroot.

Daarnaast speelt motivatie een cruciale rol. Ook wanneer we te maken krijgen met uitdagingen of tegenslagen, probeer ik het team te motiveren om vooruit te kijken en zich in te zetten voor onze gezamenlijke doelen. In plaats van stil te staan bij wat misging, werk ik samen met de medewerkers aan het vinden van oplossingen en het leren uit ervaringen, zodat we sterker worden voor de toekomst. Dit vind ik zelf ook niet elke dag even evident, maar het loont om oplossingsgericht te blijven denken.
Tot slot hecht ik veel belang aan het bieden van goede ondersteuning. Ik streef ernaar om zo toegankelijk, eerlijk en beschikbaar mogelijk te zijn voor de medewerkers. Wanneer zij met vragen, zorgen of problemen komen, luister ik actief en denk ik mee na over haalbare oplossingen. Hierbij zoek ik naar een evenwicht waarin iedereen zich gehoord voelt.
Met deze aanpak wil ik mijn vertrouwen tonen. Wanneer dit geschonden wordt, dan raakt me dit echt. Ik streef naar een positieve en stimulerende werkomgeving, waarin medewerkers zich gewaardeerd en gesteund voelen en met vertrouwen hun werk kunnen doen.

 

Waar kijk je naar uit in de toekomst?

Mijn focus ligt op het verder versterken en verdiepen van onze huidige aanpak: het ontwikkelen van betaalbare en kwaliteitsvolle dienstverlening voor ouderen. Het blijft mijn doel om zorgvragers op een respectvolle en betekenisvolle manier te ondersteunen, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig en met waardigheid in het leven kunnen staan. Daarbij hecht ik veel waarde aan het creëren van een omgeving waarin zij een warm thuisgevoel ervaren. Hoewel we al op de juiste weg zitten, zie ik ruimte voor verdere optimalisatie en verbetering. Ook het budgettair kader moet kloppen en blijft een uitdaging voor de toekomst. Samen kunnen werken met een zeer betrokken team doet mij wel uitkijken naar die toekomst. Ik hoop te kunnen bestendigen wat goed loopt en aan te kunnen pakken waar we minder goed in zijn, zodat we onze visie van toegankelijke, warme en kwaliteitsvolle zorg blijven waarmaken en verder uitbouwen.