• Home
  • Blog
  • Duurzaamheid troef in nieuwbouw WZC Mariaburcht Dentergem

Duurzaamheid troef in nieuwbouw WZC Mariaburcht Dentergem

17 Juni 2022
Woonzorgcentrum Mariaburcht

BEO-wat?

BEO staat voor Boorgat Energie Opslag, met andere woorden wij gebruiken de aarde als bron en als opslagplaats voor thermische energie.

De aarde heeft vanaf een bepaalde diepte (ongeveer 20 meter) een constante bodemtemperatuur (ongeveer 10°C). Bij de nieuwbouw leggen we een veld aan, wat neerkomt op een netwerk van buizen die zo’n 150 meter in de grond geboord zijn. Dit veld is aangesloten op een bodem- en waterwarmtepomp. Zo kunnen we die bodemtemperatuur gaan gebruiken als centrale verwarming, koeling en sanitair warm water in onze nieuwbouw.

Aangezien wij warmte uit de grond gebruiken, koelt de bodem op dat moment af. Op korte termijn zal de warmte van de omliggende grond dit temperatuurverschil opvangen. Maar in de winterperiodes, wanneer we veel warmte en energie opnemen uit de grond, zal de bodem dit niet meer kunnen opvangen. Met als gevolg dat de grond koeler wordt en wij steeds minder warmte zullen kunnen opvragen. Dit gaan we zelf vermijden door in periodes met heel warm weer de warmte-overschotten door het zelfde veld terug af te voeren in de bodem. Zo warmen we zelf de grond op en gebruiken we onze kostbare aarde niet enkel als bron, maar ook als tijdelijk opslagplaats.

Win-win voor Curando en Moeder Aarde!