Maak kennis met Annika

9 November 2022
Groep van assistentiewoningen Curaremos

Annika (42) woont samen met haar partner en 3 tieners in Vinkt. In haar vrije tijd gaat ze wandelen en fietsen, leest ze veel en speelt ze graag gezelschapsspelletjes met haar kinderen. Annika is intussen een 3-tal jaar een vaste waarde als woonassistent in de groep van assistentiewoningen Curaremos in Tielt. Benieuwd naar haar verhaal? Lees dan zeker verder!

 

Kan je iets meer vertellen over je functie als woonassistent?

Als woonassistent ben ik het eerste aanspreekpunt voor de bewoners van de 21 assistentiewoningen en hun omgeving. Niet alleen voor problemen kunnen ze bij mij terecht, maar ook voor een losse babbel en een luisterend oor. Wanneer ikzelf of een zorgpartner ondervinden dat er bijkomende zorg nodig is of er zorg moet afgebouwd worden, bekijk ik samen met de collega’s, de bewoners en de familie op welke manier we hieraan kunnen tegemoet komen. Mailtjes opvolgen, telefonische contacten en overleggen met collega’s en externe partners zijn daardoor belangrijke taken voor mij om een goede schakel tussen de bewoners en zorgverlening te kunnen vormen.

Daarnaast ga ik ook twee halve dagen langs om praktische zaken te regelen en activiteiten te organiseren. Deze activiteiten zijn heel divers en variëren van uitstapjes buitenshuis, een koffieklets tot spelletjesnamiddagen in onze living. We komen vaak creatief uit de hoek, maar de klassieker Rummikub blijft toch wel één van de favorieten. We noemen onszelf dan ook de rummi-club (lacht). Ook sta ik in nauw contact met de conciërge, vrijwilligers, leveranciers, eigenaars van de woningen en techniekers. Ik heb dus een leuk en divers takenpakket.

Wanneer is een werkdag voor jou pas echt geslaagd?

Als ik een lach op het gezicht van de bewoners kan toveren, ben ik zelf ook tevreden. Deze gelukjes zitten vaak in kleine, maar waardevolle dingen zoals een babbeltje, een luisterend oor, een  bemoedigend woord, een leuke activiteit ... De dankbaarheid en complimentjes die ik hiervoor in de plaats krijg, doen veel deugd.

Daarnaast geeft het me een goed gevoel dat ik in mijn job zelfstandig mag en kan werken en ik de kans krijg om mijn creativiteit de vrije loop te laten. Ik waardeer enorm het vertrouwen dat ik krijg van de bewoners, familie en collega’s binnen en buiten Curando. Een goede samenwerking met verschillende partners is erg belangrijk in mijn job en draagt ertoe bij dat we kwalitatieve zorg mogelijk kunnen maken.

Op welke manier zorg je dat de bewoners zich thuis voelen?

Het thuis-gevoel begint voor mij vanaf de eerste rondleiding. Ik deel heel wat info mee, maar geef bewoners ook de kans om vragen te stellen. Omdat ik besef dat er veel emoties komen kijken bij een verhuis, probeer ik nieuwe bewoners gerust te stellen en te laten wennen aan hun nieuwe woonsituatie. Ik geef ze dus de tijd die ze nodig hebben, maar ben ook nabij. Daarna hou ik contact naargelang de persoonlijke voorkeuren, want elke bewoner is anders en heeft zijn eigen wensen. In de lift hangt de planning uit wanneer ik aanwezig ben. Dit schept duidelijkheid en vertrouwen en zorgt ervoor dat iedereen mij kan aanspreken wanneer dat nodig is.

In de groep van assistentiewoningen heerst een zorgzame sfeer. Bewoners leren elkaar kennen, helpen elkaar en bieden ondersteuning. Dat is mooi om te zien en vooral heel leuk om dit mee mogelijk te kunnen maken.

De inkleding van de gemeenschappelijke ruimte vind ik heel belangrijk. Ik bouwde deze om tot een gezellige living met sfeervolle decoratie en meubeltjes. Ook dat zorgt ervoor dat we er veel mooie en gezellige momenten beleven en een huiselijke sfeer kunnen creëren.

Hoe zou jij Curando omschrijven bij vrienden of familie?

Curando staat voor een totaalpakket van hulp. Op alle vragen waar zorg bij komt kijken, probeert Curando een antwoord te bieden. Doorheen dit hele proces krijgen zorgvragers en hun omgeving inspraak. In deze manier van werken kan ik me goed vinden.
Er wordt niet enkel voor zorgvragers, maar ook voor medewerkers gezorgd. We kunnen genieten van vele personeelsvoordelen en attenties. Er is ruimte voor overleg bij kleine en grote problemen zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. Er wordt samen naar een oplossing gezocht waar alle partijen zich kunnen in vinden.

De visie van Curando springt er voor mij uit omdat deze nauw aansluit bij mijn eigen waarden en normen. Ik ben tevreden dat ik ergens kan werken waar zo’n goede match tussen die twee is!