• Home
  • Blog
  • Maak kennis met Trees, thuisverpleegkundige bij Cura

Maak kennis met Trees, thuisverpleegkundige bij Cura

4 September 2023
Woonzorgcentrum Sint-Jozef

Trees (25) droomt al van kleins af aan om verpleegkundige te worden. Tijdens haar hbo-opleiding verpleegkunde startte ze als jobstudent bij Curando in woonzorgcentrum Sint-Jozef. Daarna koos ze ervoor om verder te studeren tot bachelor in de verpleegkunde en deze studies te combineren met een job binnen Cura thuisverpleging.

Benieuwd naar haar verhaal?

Waarom heb je voor een job in de thuiszorg gekozen?

Ik heb eerst een tweetal jaar als jobstudent in het woonzorgcentrum gewerkt. Ik vond dit leuk en hou er mooie herinneringen aan over. Toen ik later hoorde dat er binnen Curando ook een thuisverplegingsdienst bestaat, kriebelde het meteen om daar te solliciteren. Vooral de variëteit in de job sprak me aan. Geen enkele dag is hetzelfde en je weet nooit wie of wat er op je pad komt. Je komt er voornamelijk in contact met ouderen, maar ook vaak met andere doelgroepen. Je begeleidt patiënten op verschillende momenten in hun leven en in verschillende omstandigheden. Daarom moet je soms de knop kunnen omdraaien, want het ene moment voer je een vrolijk gesprek en een volgend moment babbel je over een gestelde diagnose. Wat me ook onmiddellijk aantrok, is dat je langsgaat bij mensen thuis. Doordat je elkaar leert kennen in een vertrouwde en intieme omgeving bouw je snel een vertrouwensband op. Ik heb vaak het gevoel dat ik deel uitmaak van patiënten hun leven.

Kan je ons iets vertellen over je dagelijkse taken en verantwoordelijkheden?

Elke dag ziet er anders uit. Mijn takenpakket is erg uiteenlopend naargelang ik in de ochtend- of avonddienst werk, welke patiënten op mijn ronde staan en hoe ieders situatie op dat moment is. De taken variëren van de toediening van inspuitingen, klaarzetten van medicatie, wondzorg, hygiënische verzorging, aan- en uitkleden tot zorg voor palliatieve patiënten. Ik doe niet alleen wat er strikt verpleegkundig van mij verwacht wordt en heb ook oog voor andere zaken waarmee je een patiënt helpt en een verschil kan maken zoals een babbel, het optrekken van een rolluik, een boterham smeren, ...

Als thuisverpleegkundige ben ik ook een geschikte persoon om mee de zorg rondom de patiënt te organiseren. Zo ga ik steeds in overleg met de patiënten, mantelzorgers en collega’s om te kijken hoe de zorgtaken verdeeld kunnen worden en of er eventuele  doorverwijzingen nodig zijn om betere zorg op maat te kunnen bieden. Ik zie mezelf een beetje als een allround zorgverlener omdat ik op verschillende domeinen en manieren kan bijdragen tot kwalitatieve zorg.

Hoe was het om werken en studeren te combineren?

Ik wilde de twee graag combineren, omdat ik zo een centje kon verdienen terwijl ik verder doorgroeide en praktijkervaring opdeed. Toen ik dit aanhaalde tijdens mijn sollicitatiegesprek stond de directie hier meteen achter en moedigden ze dit aan. Ik ben blij dat ik doorgezet heb, want het is een boeiende ervaring geweest.

Ik volgde één dag per week les en had natuurlijk ook tijd nodig voor taken en examens. Gelukkig kreeg ik hierin veel steun van mijn collega’s en leidinggevende. Ik kon altijd bij hen terecht voor vragen bij opdrachten. Daarnaast hielden ze zo veel mogelijk rekening met mijn werkplanning en werd er ingesprongen tijdens examenperiodes.

Ondanks het feit dat het best een pittig traject was, kan ik het aanraden om werken en studeren te combineren. Het is heel interessant om de verworven kennis direct te kunnen toepassen in de praktijk of omgekeerd. Ik voel dat ik dankzij deze beslissing veel gegroeid ben in mijn job als verpleegkundige.

Welke eigenschappen en vaardigheden zijn volgens jou belangrijk als thuisverpleegkundige?

Vriendelijkheid is van bij de opstart van de zorg belangrijk. De eerste indruk blijft lang hangen. Het is goed dat je onmiddellijk een veilige sfeer kan creëren zodat de patiënt zich op zijn gemak voelt. Ook een empathische houding draagt bij tot de vertrouwensband. Mensen hebben zo veel deugd van een luisterend oor. Een babbeltje tussendoor hoort dus zeker ook tot mijn dagelijkse zorgen.

Een grote dosis verantwoordelijkheidszin en een sterk inschattingsvermogen zijn nodig omdat je meestal alleen op de baan bent en op je eigen expertise moet vertrouwen om beslissingen te nemen of onderliggende problemen te detecteren.

Een tikkeltje creativiteit is ook mooi meegenomen. In de thuiszorg heb je niet altijd alle middelen voorhanden en moet je soms roeien met de riemen die er zijn.

Waarom zou je een job binnen Cura thuisverpleging aanraden?

Curando draagt zorg voor de patiënten, maar ook voor hun personeel. Er heerst hier een warm en loyaal klimaat. Je voelt je als werknemer welkom en gedragen. Je staat er nooit alleen voor en kan altijd terugvallen op je collega’s en leidinggevende bij problemen. Er wordt naar je geluisterd en zo veel mogelijk rekening gehouden met je persoonlijke wensen. Ik zie mijn collega’s enkel op onze teamvergaderingen, maar toch is de sfeer onder elkaar erg aangenaam. Als iemand klaar is met zijn/haar ronde polsen we bij elkaar of iemand nog hulp nodig heeft.

Verder is Curando innovatief en krijg je doorgroeimogelijkheden. Ik ben dan ook erg dankbaar dat ik de kans kreeg om mijn opleiding en job te combineren, want dit traject heeft me doen groeien en bloeien in mijn job als verpleegkundige.