• Home
  • Blog
  • Maak kennis met Marijke, teamcoördinator in WZC Mariawende (Beernem)

Maak kennis met Marijke, teamcoördinator in WZC Mariawende (Beernem)

16 Februari 2024
Woonzorgcentrum Mariawende

Marijke (46) woont in Wingene en neemt sinds begin 2020 de rol van teamcoördinator in WZC Mariawende op. Al vanaf het begin van haar carrière is ze heel leergierig en volgde ze verschillende opleidingen. In Curando schoolde ze zich recent om tot preventie-adviseur en volgt ze een opleiding management in de non-profitsector.

Ben je benieuwd hoe haar dagen als teamcoördinator eraan toegaan en hoe haar leergierigheid haar doet groeien in haar job? Lees dan zeker haar volledige verhaal!

Hoe ziet een doordeweekse werkdag er voor jou uit?

Ik start mijn werkdag altijd met het begroeten van mijn collega’s. Op deze wijze kan ik de dag goed beginnen. Daarna bekijk ik mijn mails en leg ik de nodige contacten met dokters en families.

Elke voormiddag is er overdracht op de afdeling waarin we belangrijke veranderingen of informatie over de bewoners uitwisselen. Op basis van deze overdracht doe ik nog de nodige telefoontjes naar dokters en controleer ik de medicatie en de wijzigingen hiervan bij de apothekers. In de voormiddag vinden ook vaak diverse overlegmomenten en opleidingen waar ik aan moet deelnemen plaats.

Over de middag maak ik tijd om samen met de andere teamcoördinatoren te ontspannen met een fijne wandeling. Dat is niet alleen een goede manier om voldoende te bewegen, maar ook om elkaar op een andere manier te leren kennen. In de namiddag werk ik vooral aan de taakplanning en maak ik de uurroosters op.

Medewerkers kunnen ook altijd bij mij terecht met problemen of voor een luisterend oor. Ik ben ook het eerste aanspreekpunt voor bewoners en hun familie.

Naast mijn verantwoordelijkheden als teamcoördinator voer ik vanuit mijn rol als preventieadviseur taken uit op vlak van infectiepreventie, ergonomie en het welzijn van onze medewerkers. Kortom een pittig takenpakket, maar wel erg boeiend en leerrijk.

Wist je altijd al dat je een coördinerende en coachende rol wilde uitoefenen in je job of is dat doorheen de jaren gegroeid? Wat spreekt je hier juist in aan?

Ik ben mijn carrière als verpleegkundige gestart in een ziekenhuis. Ik vond het toen al fascinerend om de hoofdverpleegkundige aan het werk te zien. Het kriebelde al snel bij mij om ook die richting uit te slaan. Ik besloot daarom om een kaderopleiding te volgen. Sinds 2008 werk ik als teamcoördinator en ik heb hier nog geen seconde spijt van gehad.

De job als teamcoördinator spreekt me enerzijds aan omdat ik iemand ben die graag bijdraagt tot de kwaliteit en verbetering van onze zorg. Ik vind het leuk dat ik dit op verschillende manieren kan verwezenlijken zoals het geven van bijscholingen aan medewerkers, het opmaken van haalbare planningen, het bedenken van oplossingen om pijnpunten te verbeteren, het leggen van contacten met familie en bewoners, het uitwerken van procedures,..  Anderzijds vind ik het fijn om medewerkers tools aan te reiken, tips te geven en aan te moedigen om bepaalde vaardigheden aan te leren. Hierdoor zie je hen groeien en dat geeft een goed gevoel.

Mijn functie is erg boeiend, maar ook wel uitdagend. Ik vind het belangrijk dat we blijven groeien als organisatie en tegelijk waken over het welzijn van medewerkers en bewoners. De complimentjes en dankbaarheid die je in ruil voor je inspanningen krijgt, geven natuurlijk veel voldoening. Dat iedereen zich bij ons kan thuis voelen, daar doe ik het voor!

Wat zijn de eerste 3 woorden die in je opkomen als je aan je team denkt en waarom?

Als eerste denk ik aan samenwerken. Ook al klikt het niet honderd procent, we laten de samenwerking hier niet onder lijden. In mijn team zit de sfeer wel goed en we spreken ook wel eens af buiten het werk. Daarnaast is samen plezier maken en lachen ook iets waar wij veel belang aan hechten. De boog moet niet altijd gespannen staan. Humor in de zorg creëert bovendien een gemoedelijke en ontspannen sfeer. Tot slot is het vinden van steun en begrip bij elkaar erg waardevol. Collega’s zorgen voor elkaar bij moeilijke momenten en springen bij op drukke momenten.

Welke tips zou je geven aan toekomstige teamcoördinatoren?

Op de eerste plaats is het belangrijk dat je luistert naar je medewerkers en ze het gevoel moeten hebben dat ze op elk moment bij jou terecht kunnen. Ook bij conflicten mag je geen conclusies  trekken vooraleer je beide partijen hebt gehoord en probeer je best een middenweg te vinden waarin iedereen zich kan vinden. Daarnaast moet je als leidinggevende je medewerkers voldoende tijd en kansen geven om te kunnen groeien in hun job.

Naast het geven van feedback en bijsturing moet er ook ruimte zijn voor positieve bevestiging en aanmoediging. Alleen door open communicatie en de juiste tools aan te reiken, kunnen medewerkers zich verder ontwikkelen in hun job. Zo vind ik het belangrijk om aan mijn medewerkers mee te geven dat ze naast hun zorgtaken ook oog moeten hebben voor de kleine dingen zoals een wandeling maken, een muziekje opleggen, een losse babbel,… Ook deze gebaren zijn een deel van onze warme zorg en dragen bij tot het creëren van mooie momenten.

Kan je een mooi moment beschrijven in je carrière bij Curando?

Ik weet nog dat mijn zelfvertrouwen bij de start in WZC Mariawende wat zoek was. Ik ben daar eerlijk over geweest in het sollicitatiegesprek en kreeg de kans om te starten omdat men in mij geloofde. Sinds ik gestart ben, kreeg ik kansen om verder te kunnen groeien in mijn job. Zo ben ik op een bepaald moment gevraagd om de opleiding tot preventie-adviseur te volgen. Dat ik deze opleiding met succes voltooide, is iets waar ik met plezier en trots op terugblik. Ik ben blij dat het me lukt om werk en studeren te combineren, want ik sta altijd open om nieuwe dingen bij te leren en deze te kunnen toepassen op de werkvloer.

Ik voel ook dat mijn inzet geapprecieerd wordt. Mijn inspanningen dragen bij tot het geluk van de bewoners en dat maakt me zelf ook gelukkig. Curando kijkt naar je kwaliteiten en stimuleert om je talenten verder te ontwikkelen. Er is zorg voor de bewoners, maar zeker ook voor de medewerkers. Ik voel me veel zelfzekerder nu en het geeft me zo veel voldoening dat mensen mij waarderen en vertrouwen hebben in wat ik doe.