• Home
  • Blog
  • Maak kennis met Stefanie, zorgkundige bij Cura gezinszorg

Maak kennis met Stefanie, zorgkundige bij Cura gezinszorg

24 April 2024
Woonzorgcentrum Westervier

Stefanie is een gedreven 25-jarige die sinds oktober 2022 haar hart en ziel legt in haar job als zorgkundige in Cura gezinszorg. Ooit droomde ze ervan de wereld rond te reizen als stewardess, een droom waarvoor ze vol passie studeerde. Haar leven kreeg onverwachts een andere wending en voor de liefde besloot ze een nieuwe weg in te slaan.

Ze ontdekte dat een job in de thuiszorg perfect bij haar persoonlijkheid past.

Ben je benieuwd naar wat Stefanie drijft om zich elke dag vol enthousiasme in te zetten?

Lees dan snel haar verhaal!

Kan je iets meer vertellen over je takenpakket?

Ik heb vaste cliënten waar ik wekelijks ondersteuning bied. Dat zijn meestal ouderen, maar af en toe ontlast ik ook mantelzorgers in de zorg voor personen met een beperking. Naar mijn mening is mijn belangrijkste taak om er voor de cliënten te zijn. Velen onder hen voelen zich eenzaam. Mijn bezoek kan voor hen het lichtpuntje van de dag zijn. Ze vinden het fijn om hun hart te kunnen luchten of te vertellen wat hen bezighoudt.

Daarnaast help ik hen bij de dagdagelijkse huishoudelijke taken zoals boodschappen doen, koken, wassen, strijken, licht poetswerk,… Ook ondersteuning bij lichaamsverzorging en hulp bij verplaatsingen behoren tot mijn takenpakket. Denk maar aan hulp bij het toiletbezoek, in- en uit bed stappen, mee naar de bakker gaan,…  Ik breng ook structuur in de daginvulling van cliënten zodat hun planning ordelijk kan verlopen.

Alles gebeurt natuurlijk in afstemming met de noden en wensen van de cliënten. Het is altijd eerst een beetje aftoetsen wat we van elkaar kunnen verwachten. Ik ben in het begin tenslotte een onbekende die in hun persoonlijke ruimte komt. Ik heb al gemerkt dat dit snel losloopt eens we naar elkaar toegroeien. Cliënten die willen meehelpen, mogen dit zeker. Ik juich dit zelfs toe.

 

Wat trekt je aan in het werken met thuiswonende ouderen?

In mijn studies tot zorgkundige maakte ik tijdens de stages kennis met verschillende doelgroepen. Al snel werd me duidelijk dat de ouderenzorg mij het beste lag. Ik koos daardoor in mijn 7de jaar heel bewust voor de richting thuis- en bejaardenzorg.
Toen ik verhuisde naar West-Vlaanderen ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. De vacature voor zorgkundige in Cura gezinszorg sprong me direct in het oog. Mij inzetten voor ouderen in een job die goed combineerbaar was met mijn gezinsleven leek voor mij de perfecte match. De werking in de thuiszorg was me vanuit mijn verschillende stages ook niet onbekend.

Het bieden van zorg aan ouderen binnen een huiselijke en vertrouwde thuisomgeving bevalt me enorm. Doordat je frequent langsgaat bij dezelfde cliënten ontstaat er snel een sterke vertrouwensband. Je wordt betrokken in hun leven en kan hen ook emotioneel bijstaan bij gebeurtenissen die op hun pad komen. Ik vind het ook fascinerend en leerrijk om te luisteren naar verhalen van vroeger en te horen hoe onze cliënten alles toen beleefden. Ik voel me heel goed bij de combinatie van het bieden van ondersteuning bij huishoudelijke taken en tegelijk de cliënten een warme thuis geven.

 

Wat betekent warme zorg voor jou?

Ik luister naar welke zorg de cliënt nodig heeft en op welke manier men die graag ingevuld ziet. Alleen zo voelen ze zich comfortabel bij mijn ondersteuning. Hebben ze die dag geen behoefte aan praktische hulp maar wel aan een schouder om op te huilen, dan laat ik dat ook toe. Sommige cliënten kunnen geen beroep doen op hun netwerk en voelen zich alleen. Mensen hebben er zoveel deugd van als je toont dat je aan ze denkt door bijvoorbeeld een kaartje te sturen tijdens de feestdagen of eens oprechte babbel.
Daardoor voel ik dat onze aanwezigheid betekenisvol is en hen het gevoel geeft dat er iemand is om op te bouwen. Ze staan er niet alleen voor en hun dag krijgt terug zin. Ik wil hen met mijn luisterend oor een hart onder de riem steken en er met mijn praktische ondersteuning mee voor zorgen dat ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Ik vind het belangrijk dat onze cliënten kunnen genieten van hun oude dag en ben blij dat ik daar mee voor kan zorgen. 

 


Wat maakt werken bij Curando zo bijzonder?

De persoonsgerichte aanpak van Curando bevalt me wel. Ik kan de nodige tijd nemen per cliënt zodat iedereen zich gehoord en gewaardeerd kan voelen. Ik ben ook blij dat ik deel kan uitmaken van een zorgorganisatie die op elke individuele hulpvraag een antwoord probeert te bieden. Zo krijgen de cliënten de zorg die ze verdienen.

Daarnaast vind ik de sfeer en communicatie binnen Curando echt aangenaam. Ik kan rekenen op mijn collega’s en leidinggevende en zij natuurlijk ook op mij. Geen enkele vraag blijft voor mij onbeantwoord en we spreken elkaar rechtstreeks aan bij problemen. Als nieuwkomer word je onmiddellijk in de groep opgenomen en word je met voldoende ondersteuning ingewerkt. Ik krijg veel opbouwende feedback en kansen waardoor ik mezelf kan blijven ontwikkelen. Ik waardeer het ook dat ik vertrouwen en verantwoordelijkheden krijg in de uitoefening van mijn job. Ik doe mijn werk echt graag. Ik krijg er veel dankbaarheid en appreciatie voor in de plaats. Dat geeft me veel voldoening en bevestigt me telkens dat hetgeen ik graag doe ook hetgeen is waar ik goed in ben!