Maak kennis met Steffie!

7 Februari 2023
Centrum voor kortverblijf Westervier
Woonzorgcentrum Westervier
Groep van assistentiewoningen De Zilvertorens Sijsele

Steffie (35 jaar) is al 14 jaar een vaste waarde als ergotherapeute in WZC Westervier. Ze combineert haar job in het woonzorgcentrum met de functie als woonassistent in de assistentiewoningen De Zilvertorens in Sijsele.

 

Kan je ons iets meer vertellen over je job als ergotherapeute?

Met ons team werken we zo veel mogelijk overkoepelend en willen we een steunpilaar zijn voor alle afdelingen en dienstverleningen in onze woonzorgzone. We proberen ons steentje bij te dragen aan de beleving van alle zorgvragers en organiseren daarom vaak gezamenlijke activiteiten en uitstappen. Het is mooi om te zien hoe verbindend dit werkt. Mensen ontmoeten elkaar en gaan in gesprek. Ook als collega’s werkt dit inspirerend en kan je leren van elkaar. We proberen ook de buurt en onze vrijwilligers zo veel mogelijk te betrekken. Het organiseren en begeleiden van deze activiteiten vind ik heel erg leuk.

Daarnaast neem ik ook een coachende rol op. Ik stimuleer collega’s om mee op zoek te gaan naar de kleine gelukjes waarmee we onze zorg bijzonder en betekenisvol kunnen maken. Dat zit niet alleen in grote dingen, maar ook kleine gebaren zijn heel waardevol. Denk maar aan het opleggen van een muziekje als je iemand wakker maakt of eens binnenspringen met een tasje koffie.

Samen met de bewoner en zijn of haar omgeving ga ik na waarin ik kan ondersteunen op vlak van zelfredzaamheid. Ik laat de bewoner zelf aangeven wat haalbaar is en wat niet (volledig) lukt doen we samen. Ik evalueer ook of er hulpmiddelen nodig of beschikbaar zijn die de zelfredzaamheid bij dagdagelijkse activiteiten kunnen bevorderen. Het geeft bewoners veel voldoening om nog zelf dingen te kunnen doen, hoe klein de handeling ook is. 

Mijn takenpakket is dus heel divers en afwisselend wat het voor mij erg boeiend maakt.

Wat spreekt je aan in de ouderenzorg?

Al van toen ik op de schoolbanken zat, wist ik dat ik graag met ouderen aan de slag wou. Ik denk dat het vroege afscheid van mijn grootouders hier een rol in heeft gespeeld. Mijn stage in de ouderenzorg heeft mijn wens alleen maar versterkt en gezorgd dat ik sta waar ik nu sta.

Enerzijds is het de diversiteit aan mensen die me aanspreekt. Elke dag verloopt anders en je kan elke dag op een andere manier betekenisvolle dingen doen. Bovendien vind ik het uitdagend om in elke situatie op zoek te blijven gaan naar de kleine dingen waarmee je een lach op het gezicht van de bewoners kan toveren. Anderzijds is de dankbaarheid die ik ontvang zo puur. Je kan samen een lach, maar ook een traan delen. Ik kan eerlijk toegeven dat ik mijn hart verloren heb aan deze doelgroep.

Hoe maak jij het verschil voor de bewoners?

Iedereen die een hart heeft voor ouderen kan op zijn manier mooie momenten creëren en het verschil maken. Zelf ben ik graag met muziek bezig en zet ik dit ten gepaste tijde in. Een vleugje klassieke muziek tijdens het ontbijt of een leuke meezinger na het middagmaal weten de bewoners wel te appreciëren. Ook nu en dan een grappige toets draagt zeker bij tot een warme en gezellige sfeer in ons huis.

In ons woonzorgcentrum werken we persoonsgericht. De keuze van onze activiteiten stemmen we af op de wensen en interesses van onze bewoners. Zo proberen we zaken uit hun verleden, zoals een vroegere job of hobby, binnen te brengen in huis. In de woonraad wordt samen met bewoners en familie het totaalpakket aan zorg overlopen en krijgt men de kans om te vertellen wat er bij hen leeft. Beweging en uitstapjes zijn onderwerpen die heel vaak terugkomen. Door inspraak te geven en de zorg hier effectief op af te stemmen, geef je bewoners het gevoel dat ze écht meetellen en iets kunnen betekenen.

Wat vind jij bijzonder aan woonzorgzone Curando West?

Al van het moment dat ik stage liep in het dagcentrum voelde ik me thuis in Curando West. Je voelt onmiddellijk de warme en persoonsgerichte zorg, zowel naar medewerkers toe als naar zorgvragers en hun familie.

De collegiale sfeer zit hier echt goed. We komen naar buiten als één team met hetzelfde gezamenlijk doel. Samen gaan we op zoek naar een haalbaar traject om het onze bewoners zo veel mogelijk naar hun zin te maken. Daarnaast bieden we elkaar als collega’s ondersteuning en springen we bij op drukkere momenten. Schouderklopjes en complimentjes geven en krijgen zijn dagelijkse kost en doen zo’n deugd. Bijzondere momenten leggen we vaak op beeld vast en zijn heel leuk om op terug te kijken.

Verder krijg je hier voldoende vrijheid om je werk zelf te organiseren. Dit geeft me veel voldoening en zelfvertrouwen. Ik heb ook al mogen proeven van verschillende zorgvormen en ben erg dankbaar voor de doorgroeikansen die ik hier krijg.