• Home
  • News
  • Assistentiewoningen in de kijker!

Assistentiewoningen in de kijker!

18 Oktober 2018

De afgelopen maanden kwamen assistentiewoningen negatief in de kijker. Om deze negatieve beeldvorming wat bij te stellen nemen we jullie vandaag mee naar de erkende assistentiewoningen waar Vzw Curando optreedt als beheersinstantie.

Een assistentiewoning?

In een erkende assistentiewoningen kunnen 65-plussers zelfstandig wonen. De woningen zijn aangepast zodat het er veilig wonen is. Zo worden handgrepen in het toilet en in de douche aangebracht, zijn er nauwelijks trappen, is er een oproepsysteem om hulp in te roepen, kan er steeds beroep gedaan worden op een conciërge en/of woonassist enzoverder. Wie het wenst kan ook een beroep doen op gemeenschappelijke diensten, zoals poetshulp, warme maaltijden of onze eigen Cura thuisverplegingsdienst. In gemeenschappelijke ruimtes kunnen residenten elkaar ontmoeten.
Kortom: het wonen in een assistentiewoning maakt het mogelijk om mits wat ondersteuning vanuit de thuiszorg en eventuele mantelzorg toch zelfstandig te blijven wonen als het wat moeilijker gaat.

Welkom in de groep van assistentiewoningen De Zilvertorens Westkapelle.

Op het adres Westkapellestraat 454 vind je de recent geopende dienstverlening GAW De Zilvertorens Westkapelle. Hier wordt iedere bezoeker hartelijk onthaald door de woonassistent, Ann Hoste.

 

Wat doet een woonassistent?

Een woonassistent heeft een prominente en gevarieerde rol, vertelt Ann. “Op dit moment wonen er 4 residenten in onze flats, 40 flats zijn nog te huur. Ikzelf sta in eerste instantie in voor de verwelkoming van (nieuwe) residenten. Hiertoe behoren een woordje uitleg en een rondleiding.
Daarnaast begeleid ik de residenten naar de juiste diensten, kijk ik of zij in aanmerkingen komen voor bepaalde premies in de thuiszorg, geef ik uitleg bij bepaalde facturen,…  Een woonassistent zorgt ook voor de bemiddeling bij supplementaire diensten zoals pedicure, de opstart van een poetsdienst, thuiszorg en thuisverpleging en de levering van medicatie.

Contact en nabijheid met de residenten vind ik heel belangrijk. Hun inspraak in onze dagelijkse werking is een positief punt. Dankzij hun input breng ik de wensen op vlak van ontspanning en sociale contacten, maar ook op vlak van zorg en andere dienstverleningen (o.a. schoonmaak, klusjesdienst, restaurant…) in kaart. Uiteraard respecteren wij ten volle de autonomie van iedere resident.

Alert zijn voor kleine en grote zaken is van essentieel belang. Iedere medewerker in de GAW heeft een signaalfunctie. Eveneens het (verder) bekendmaken van onze dienstverlening en het onderhouden van professionele contacten met partners in zorgorganisaties (o.a. ziekenhuizen, wijkagent, huisartsen…) uit de buurt behoren tot mijn takenpakket. Ook een goed contact hebben met de familie vind ik zeer belangrijk. Daarnaast stuur en ondersteun ik de medewerkers van de GAW. In de GAW Westkapelle bevindt zich ook het lokaal dienstencentrum Den Hoek. Bewoners uit de buurt en residenten kunnen er dagelijks terecht. In de gemeenschappelijke ruimte kan iedereen genieten van vers bereide maaltijden en deelnemen aan tal van leuke activiteiten.

Kortom: een woonassistent is naast een creatieve duizendpoot, een luisterend oor, het eerste aanspreekpunt en de vertrouwenspersoon van iedere resident. Een woonassistent biedt de resident de ondersteuning om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Zich thuis-voelen, in hun nieuwe woonomgeving, daar gaan wij voor!”

 

Zorgtrajectbegeleiding.

Residenten die in een groep van assistentiewoningen komen wonen, kunnen steeds rekenen op de beste zorgen en een zorg- en dienstverlening op maat. Met respect voor iedere bewoner wordt bij het intreden van een assistentiewoning een individueel zorgtraject opgesteld. Dit traject wordt zeer nauw opgevolgd. Vzw Curando biedt ook overbruggingszorg en begeleiding bij crisiszorg.

Een getuigenis van Rachel, resident van GAW De Zilvertorens Sijsele (Brouwerijstraat 11, Sijsele):

“Vroeger kwam ik regelmatig op bezoek bij een vriendin die in het woonzorgcentrum Westervier verbleef. Zij is ondertussen overleden. Toen mijn gezondheid een aantal jaar geleden achteruitging heb ik mij op de wachtlijst van het woonzorgcentrum ingeschreven voor wanneer het thuis niet meer zou gaan. Begin dit jaar belde de sociale dienst van Westervier mijn dochter op met de vraag of ik nog thuis woonde en of er nog geen verdere nood was aan meer hulp. En toen is het allemaal heel snel gegaan. Ik merkte dat thuis blijven steeds moeilijker werd. Ik kreeg dagelijks veel hulp van mijn dochter en schoonzoon en wist dat dit niet zo kon blijven. Ook al klaagden zij niet. We maakten daarop een afspraak met de sociale dienst, Danny Goethals. We werden heel vriendelijk ontvangen en kregen eerst de nodige uitleg, daarna werden we uitgenodigd voor een rondleiding in één van de flats te Sijsele. Mijn gevoel zat goed, alles was toegankelijk want ik stap met een rollator. Alles is aanwezig maar heel compact. Net wat ik nodig heb! Ik ben vrij en kan genieten samen mijn hondje Poppie. Eten klaarmaken deed ik vroeger heel graag maar het was al geruime tijd dat dit mij niet meer lukte. Nu ga ik eten in het woonzorgcentrum De Stek (OCMW Damme) of warm ik een dagschotel op. Op vrijdag probeer ik mee te gaan met Steffie Coccuyt, de woonassistent. Samen met de andere residenten gaan we dan met de bus van Vzw Oranje op stap naar de plaatselijke supermarkt om boodschappen. Dat vind ik heel fijn want zo kan ik zelf kiezen wat ik in huis heb.”

Een dag uit het leven van Rachel:
  8u00: opstaan en genieten van een lekker ontbijt met een kop koffie
  9u30: wandeling maken samen met mijn hondje Poppie
10u15: krant lezen
11u30: middagmaal in woonzorgcentrum De Stek
12u50: middagrust
14u30: als ik geen bezoek heb geniet ik van het creatief bezig zijn met naald en draad.
              Ik heb allerlei kussens en tafelnapjes aangekleed met de kruisjessteek.
17u15: avondmaal. Daarna kijk ik nog wat televisie, vooral naar Focus wtv en naar het nieuws.
21u30: slapen

In de GAW De Zilvertorens Sijsele zijn op vandaag nog 18 flats te huur.

Residentie Curaremos

In het centrum van Tielt vind je de groep van assistentiewoningen Residentie Curaremos. Dit complex bestaat uit 21 woningen waarvan op vandaag 18 woningen te huur aangeboden worden. Net als in de GAW De Zilvertorens Sijsele en GAW De Zilvertorens Westkapelle kunnen residenten er volledig zelfstandig wonen. Ook hier bieden wij onze residenten de geruststelling steeds een beroep te kunnen doen op de woonassistent en de conciërge.

Interesse in een erkende assistentiewoning waar Vzw Curando instaat voor het beheer?

Contactgegevens Curaremos

Kroonstraat 1
8700 Tielt
Fanja Thoelen, woonassistent
0472 01 65 95
Fanja.thoelen@curando.be

 

De Zilvertorens Sijsele

Brouwerijstraat 11-15
8340 Sijsele
Steffie Coccuyt, woonassistent
woonassistent.sijsele@curando.be
0472 01 74 76

 

De Zilvertorens Westkapelle

Westkapellestraat 454
8300 Knokke-Heist
Ann Hoste, woonassistent
Ann.hoste@curando.be
0472 01 78 55