• Home
  • Bijna 100 collega's rijden dankzij de Testkaravaan met de fiets naar het werk

Bijna 100 collega's rijden dankzij de Testkaravaan met de fiets naar het werk

10 Oktober 2022

‘Test het uit’-principe

Het uitgangspunt van ‘De testkaravaan komt er aan!’ is het ‘test het uit’-principe: de Provincie stelt per campagneperiode gratis een vloot van duurzame vervoermiddelen ter beschikking voor de werknemers. Naast 50 speedpedelecs, 40 elektrische fietsen kunnen ze ook 6 elektrische bakfietsen, 3 vouwfietsen en 3 fietskarren uittesten. Ook bus- en treinpassen, ‘blue bikes’ en carpoolmogelijkheden behoren tot het aanbod. De testperiode per bedrijf bedraagt ongeveer twee weken.

 

Deelnemende bedrijven 2022

Dit jaar nemen naast bovenstaande werkgever ook woonzorggroep GVO, Unilin (Wielsbeke), Marelec (Nieuwpoort), CIG Nestel (Kortrijk), Militaire basis Lombarsijde, scholengemeenschap Saeftinghe Oostkust (Knokke), Maerlant Atheneum (Blankenberge), Federale Pensioendienst (Brugge), Stad- en OCMW-bestuur Roeselare, Gemeentebestuur Oostrozebeke, BMT Aerospace (Oostkamp), Politiezone Polder (Diksmuide), OCMW Oudenburg, AZ Damiaan (Oostende), Stadsbestuur Waregem, Woonzorgbedrijf Wervik, TOP Kortrijk, De Hoge Kouter (Kortrijk) en Sint-Paulusschool (Anzegem) deel aan de testkaravaan, samen goed voor zo’n 6.255 werknemers.


Wedstrijd voor personeel dat duurzaam naar het werk komt

Ook personeelsleden van woonzorggroep vzw Curando die reeds duurzaam naar het werk komen en geen vervoermiddel willen testen, kunnen zich registreren voor deze campagne. Zij maken immers ook kans op een prijs uit de prijzenpot, met heel wat leuke prijzen per deelnemend bedrijf, zoals “Gif mo chette”-fietstassen, bonnen van West-Vlaamse streekproducten en een bon van een sportwinkel.

 

Feestelijke afsluiter

De campagne wordt feestelijk afgesloten met een prijsuitreiking. Dit vindt plaats op vrijdag 7 oktober 2022 om 11.15 uur bij wzc Westervier (Speelpleinlaan 44, 8310 Sint-Kruis), om 12.45 uur bij wzc Sint Jozef (Pensionaatstraat 8, 8755 Ruiselede) en om 14.15 uur bij wzc Herdershove (Oude Oostendsesteenweg 95, 8000 Brugge).


Campagne ‘De testkaravaan komt er aan!’

De provinciale campagne is dit jaar aan haar negende editie toe. Van 2014 tot 2021 deed de campagne 136 bedrijven aan. Van begin 2014 tot en met eind 2021 legden 8.753 deelnemers iets meer dan 2,1 miljoen duurzame kilometers af en bespaarden ze 276,5 ton CO2.

Uit een bevragingsronde bij de deelnemende bedrijven blijkt dat ongeveer 40 % van de respondenten voortaan een duurzaam vervoermiddel gebruikt voor zijn/haar woon-werkverkeer. Bijna 58 % doet dit vooral met de elektrische fiets. De Provincie is de eerste organisatie die een dergelijke woon-werkcampagne aan bedrijven aanbood. Ze speelt daarmee in op de vraag van bedrijven om nieuwe mobiliteitsvormen te kunnen uittesten.

 

‘De testkaravaan komt naar jouw gemeente!’

Ter uitbreiding van de campagne trekt de testkaravaan voor de zesde keer ook naar de gemeenten en hun inwoners. In 2022 biedt het project de inwoners van Tielt, Avelgem, Oostkamp, Ruiselede, Torhout en Staden de kans om gratis een fiets uit de vloot te testen en zo de voordelen ervan te ontdekken.

 

Bron: Mario De Wilde