• Home
  • News
  • De schat van je leven, boek leert kinderen omgaan met dementie.

De schat van je leven, boek leert kinderen omgaan met dementie.

18 November 2015
De schat van je leven

De schat van je leven - het boek. 

“Ze kunnen zich vaak de naam van hun meester uit de lagere school herinneren, maar weten niet meer wie ze gisteren op de koffie kregen.” Voor wie iemand met dementie verzorgt of in zijn omgeving heeft, klinkt de uitspraak erg herkenbaar. Mensen met dementie vergeten veel. Maar tezelfdertijd lijken sommige dingen in hun geheugen gebeiteld.

Vanaf vandaag ligt het boek 'De schat van je leven – herinneringen ophalen met mensen met dementie' in de boekhandel. Dit boek werd geschreven door Herlinde Dely (Hogeschool West-Vlaanderen) en neemt je mee in belevingswereld van mensen met dementie.

Het biedt concrete handvaten om hun levensverhaal in het dagelijks leven te verweven. Hoe lees je hen voor? Waarom is muziek zo belangrijk? 

'De schat van je leven' is geschreven voor mantelzorgers, maar is ook zeer bruikbaar voor professionele zorgverleners en vrijwilligers. Het bestaat uit drie aparte boekjes die samen een geheel vormen. Het eerste bevat alle informatie over de aandoening en het belang van herinneringen. Het tweede behandelt negen thema's, van ‘kindertijd' tot ‘beroep en vrije tijd' en ‘radio en televisie', en staat vol foto's, gespreksmateriaal en activiteiten om samen aan de slag te gaan. Het derde is een levensboek waarmee je samen het levensverhaal van de persoon met dementie kan optekenen. De bijhorende website www.deschatvanjeleven.be geeft je toegang tot honderden foto's, bewegend beeldmateriaal en filmpjes die je zin geven om onmiddellijk aan de slag te gaan.

Nieuwsgierig? Neem alvast een kijkje op www.deschatvanjeleven.be

De schat van je leven

De schat van het leven, ook in het nieuws. 

Aan het boek werkten ook enkele medewerkers van woonzorgzone Curando Oost,  woonzorgcentrum Mariawende te Beernem mee. 

Naar aanleiding daarvan en tevens met het uitbrengen van het boek, bracht het VTM-nieuws een bezoekje aan het woonzorgcentrum Mariawende. Op de video zijn enkele bewoners, een collega en een vrijwilliger te herkennen.

Bedankt aan allen die hieraan meegewerkt hebben!

Bekijk hier het nieuwsbericht: http://nieuws.vtm.be/binnenland/166479-boek-leert-kinderen-omgaan-met-dementie