• Home
  • News
  • Glen Van Parys en Ingeborg Sergeant zingen voor dementie.

Glen Van Parys en Ingeborg Sergeant zingen voor dementie.

3 September 2018

Glen Van Parys, zorgkundige in woonzorgcentrum Sint-Jozef in Ruiselede, en bekende Vlaming Ingeborg Sergeant doorbreken het taboe rond dementie: samen zingen voor dementie.

Om dementie op een originele manier in een positief daglicht te plaatsen, brengt het gemeentebestuur Ruiselede en OCMW samen met GOAR, Foton, Familiezorg West-Vlaanderen, Vzw Curando en zanger Glen Van Parys op 10 september 2018 de single ‘Morgen’ uit. Zangeres Ingeborg is, als ervaringsdeskundige, meter van het initiatief.

Taboe doorbreken met positieve song

Het idee voor de single komt van de Ruiseleedse zanger Glen Van Parys die als zorgkundige werkt op De Haard, de afdeling voor mensen met dementie in het WZC Sint-Jozef in Ruiselede: ‘Ruiselede kreeg dankzij veel inspanningen het label dementievriendelijke gemeente. Vanuit zijn werkervaring merkt hij echter dat er bij het grote publiek nog veel misverstanden bestaan. Het liedje is een positief nummer over dementie, hij wil het taboe doorbreken en tegelijk een ondersteuning geven aan familieleden en vrienden. Want iedereen kent wel iemand met dementie.’

Inhoud van het nummer

Songwriters Andy Sergeant en Jens Braet vertellen in het nummer het verhaal van de naaste familie van iemand met dementie : "Ze wilden bewust niet te lang stilstaan bij alles wat er fout loopt bij dementie, maar focussen op de soms onuitgesproken onvoorwaardelijke liefde, op het belang van bij elkaar te zijn, ook op mindere momenten." Met de titel 'Morgen' verwijzen ze naar het vooruitzicht om morgen terug bij elkaar te zijn, zelfs al is wat vandaag gebeurt dan misschien vergeten.

Meterschap voor BV Ingeborg

De West-Vlaamse BV Ingeborg zet als meter mee haar schouders onder het initiatief. ‘Toen ik Ingeborg hiervoor contacteerde, was ze meteen enthousiast’, zegt Van Parys. ‘Dementie maakt immers deel uit van haar persoonlijke leven. Haar mama had op dat moment ook dementie, en is jammer genoeg onlangs overleden. Ingeborg weet maar al te goed dat er nog veel werk aan de winkel is om het negatieve beeld rond dementie bij te sturen.’
Steun van het Gemeentebestuur Ruiselede, GOAR, Curando, Familiezorg West-Vlaanderen en Foton
Het idee werd door zowel het gemeentebestuur (onder stimulans van de schepen voor senioren en sociale zaken en voorzitter van het OCMW mevrouw Linda Wyckstandt) als GOAR, de Gemeentelijke Ouderenadviesraad, enthousiast onthaald. Zij leverden subsidies voor het creatieve luik.  Foton, het Expertisecentrum voor Dementie, staat in voor het productieproces en de verkoop van de Cd, de opbrengst ondersteunt vervolgens hun werking.

Voorstelling single met Ingeborg

Als ervaringsdeskundige zal Ingeborg op de voorstelling van de single ‘Morgen’ getuigen. De voorstelling vindt plaats op maandag 10 september 2018 om 17.30 uur, in het Lokaal Dienstencentrum Den Tap van Curando (Aalterstraat 10, 8755 Ruiselede).
Graag bevestigen voor 5 september via mail ldc@curando.be.

 

(c) Naar perspericht, Gemeente Ruiselede.