• Home
  • News
  • Officiële opening woon- en zorgsite Sint-Jan Baptist

Officiële opening woon- en zorgsite Sint-Jan Baptist

10 Juni 2024

Met trots kondigt vzw Curando de officiële opening aan van hun gloednieuwe woon- en zorgsite Sint-Jan Baptist in Spiere-Helkijn. De feestelijke ceremonie vond plaats op vrijdag 7 juni 2024 in aanwezigheid van enkele bijzondere buitenlandse gasten onder wie monseigneur Vincenzo Paglia, voorzitter van de Pauselijke Academie voor het Leven uit Rome. De officiële opening vormt de bekroning van het bouwproject dat in 2022 van start ging met financiële steun van de gemeente Spiere-Helkijn en de Vlaamse overheid.

Zorg in de buurt

Wonen en zorg, ook in uw buurt. Dat is niet voor niets de slogan van vzw Curando. Zorg dichtbij en vanaf de eerste zorgvraag, daar staat de zorggroep voor. In Spiere-Helkijn ontbrak dergelijke zorgsite en dus sloeg vzw Curando de handen in elkaar met het gemeentebestuur. De nieuwe zorgsite omvat een modern woonzorgcentrum met 30 woongelegenheden, een centrum voor dagverzorging, 4 assistentiewoningen en een lokaal dienstencentrum met bijbehorend buurtrestaurant. Deze veelzijdige infrastructuur biedt uitgebreide zorg- en dienstverlening voor ouderen en kwetsbare personen in de regio. Sinds 15 april 2024 hebben de eerste bewoners hun intrek genomen in het woonzorgcentrum. Daarnaast biedt de vzw ook thuisondersteunende diensten aan zoals Cura thuiszorg, Cura gezinszorg en warme maaltijden aan huis.

We zijn ontzettend trots op wat we samen hebben bereikt," zegt Karolin Vannieuwenhuyse, directeur woonzorgzone Zuid van vzw Curando. "Deze woon- en zorgsite vertegenwoordigt een belangrijke stap voorwaarts in onze missie om hoogwaardige zorg en ondersteuning te bieden aan ouderen en andere hulpbehoevenden in onze samenleving. De steun van de gemeente en de Vlaamse overheid was hierbij cruciaal."

Het nieuwe woonzorgcentrum Sint-Jan Baptist is de start van een nieuwe dynamiek in Helkijn”, aldus burgemeester Dirk Walraet. De realisatie van het bouwproject kost 10 miljoen euro waarvan de gemeente 1 miljoen euro betaalt. VIPA, het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden, kent 1,15 miljoen euro toe. De rest van de bouwkosten neemt vzw Curando voor haar rekening.

Feestelijk geopend
De officiële opening op 7 juni werd een bijzondere gelegenheid. Monseigneur Vincenzo Paglia, voorzitter van de Pauselijke Academie voor het Leven uit Rome, zegende het gebouw in, in aanwezigheid van heel wat binnen- en buitenlandse gasten. Zijn aanwezigheid onderstreept het belang van deze nieuwe voorziening voor de gemeenschap van Spiere-Helkijn en de bredere Vlaamse regio.