• Home
  • News
  • Rosas laureaat bij project Samen MENS

Rosas laureaat bij project Samen MENS

28 Mar 2023

Anno 2023 wonen er in Vlaanderen 141.000 personen met dementie. Dit aantal zal in de nabije toekomst sterk stijgen. Daarom heeft de Vlaamse overheid een dementieplan uitgewerkt waarin ook de persoonsgerichte zorg voor mensen met dementie in woonzorgcentra en thuiszorg is opgenomen. Vijf jaar na de publicatie van het Referentiekader Dementie gaf de minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin al 26 organisaties de mogelijkheid om zich anderhalf jaar lang te laten coachen door een Expertisecentrum Dementie. Dinsdag 28 maart stellen de laatste 20 organisaties hun traject voor in Brussel.

De ouderenzorg kreunt onder personeelstekorten en draagt nog steeds de gevolgen van twee jaren pandemie-bestrijding. En toch leeft het verlangen naar persoonsgerichte zorg sterker dan ooit: warme zorg waarbij de persoon met dementie als MENS gezien wordt is waar de sector voor gaat.

Persoonsgericht werken geeft energie en schept verbondenheid. Dat ervaarden de 20 zorgvoorzieningen die in 2022 en 2023 coaching kregen van een Expertisecentrum Dementie. Uit de meer dan 130 aanvragen selecteerde een onafhankelijke jury in 2021 20 kandidaten. Zij kregen, gefinancierd door de Vlaamse overheid, een intensief coachingstraject persoonsgerichte zorg aangeboden. Sommigen stonden toen aan het begin van persoonsgericht werken, anderen hadden in het verleden al een vrij afgestemde benadering uitgebouwd.

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Hilde Crevits: “Het is goed dat deze zorgvoorzieningen hun traject ‘Samen MENS’ aan het publiek voorstellen. Zo tonen ze wat een persoonsgerichte aanpak in de praktijk inhoudt en geven ze concreet vorm aan onze doelstelling om de mens steeds centraal te zetten. Want het is van onschatbare waarde om telkens de mens te zien en niet alleen de aandoening of de zorgnood. Door in te spelen op ieders mogelijkheden en samen met medewerkers en mantelzorgers te werken aan participatie, betrokkenheid en persoonsgerichte zorg, vormen deze ambassadeurs ongetwijfeld een inspiratiebron voor vele anderen.”

Deze 20 organisaties zijn op vandaag ambassadeurs van warme, persoonsgerichte zorg voor mensen met dementie. Ook in jouw regio werden mooie resultaten geboekt. Benieuwd? Neem contact met ons op. We vertellen je graag wat we realiseerden! 

Centrum voor dagverzorging Rosas realiseert persoonlijk opnametraject voor bezoekers van het dagcentrum

In 2021 kreeg het centrum voor dagverzorging Rosas goed nieuws, ze konden instappen in het coachingstraject Samen MENS. “Het voltallige team van Rosas, één bezoeker met dementie, één mantelzorger, één vrijwilliger, de referente dementie en verantwoordelijke innovatie vorming en kwaliteit, liepen samen met een begeleider van het Expertise Centrum Dementie Foton het traject. In de dagelijkse werking staat Curando voor menslievende en bezielde zorg. Hierbij gaan we persoonsgericht te werk. Kwaliteit van zorg en ondersteuning is ons dus niet vreemd maar dankzij het coachingstraject vloeide een persoonsgerichter intaketraject voor bezoekers die naar Rosas  willen komen” – vertelt Ann Vandaele, referente dementie van Curando Oost.

Persoonsgericht, herkenning en vertrouwen.

Collega Annelies Buysse, coördinator centrum voor dagverzorging Rosas gaat verder: “Het persoonsgerichte intaketraject houdt een mooie samenwerking in tussen de dienst trajectzorg enerzijds en het centrum voor dagverzorging en anderzijds de mantelzorger en bezoeker. Het traject bestaat uit vier grote stappen nl. aanmelding, kennismaking, huisbezoek en de eerste dag. Belangrijk hierbij is de kennismakingsfase. Al van bij het prille begin zorgt de dient trajectzorg voor de kennismaking met de coördinator van het dagcentrum en één van haar medewerkers. We garanderen dat de bezoeker zowel bij het huisbezoek als bij de eerste dag in het dagcentrum kennismaakt met éénzelfde medewerker. Hiermee willen we herkenbaarheid en een band van wederzijds vertrouwen creëren. Tijdens de eerste stap ontvangt de dienst trajectzorg een aanmelding. Op basis van dit gesprek gaat Curando op zoek naar een geschikte oplossing, op maat van de zorgvrager. Als blijkt dat de opstart in het centrum voor dagverzorging een geschikte oplossing is, volgt de kennismaking. Daarbij gaat een medewerker van de dienst trajectzorg samen met de persoon en/of de mantelzorger in het dagcentrum langs. Bij het bezoek maken ze kennis met de coördinator en een medewerker om een idee te krijgen over de werking. Als beslist wordt om de opvang in het dagcentrum op te starten, volgt een huisbezoek. Een collega uit het dagcentrum gaat hierbij op bezoek bij de zorgvrager voor de verdere kennismaking. De laatste stap is meteen ook de eerste dag van het bezoek aan Rosas. Afhankelijk van de situatie brengt ofwel de mantelzorger de bezoeker op de eerste dag naar het dagcentrum of haalt een medewerker de bezoeker thuis op. Doorheen de eerste dag is het dezelfde medewerker als diegene die op huisbezoek ging die de begeleiding opneemt en nadien ook telefonisch contact opneemt met de mantelzorger. In dit telefoongesprek luistert de collega naar de ervaring maar is er evenzeer aandacht voor eventuele  noden of vragen. Dit gesprek zorgt voor de beide partijen voor een geruststellend gevoel.”

Roosjes vormen rode draad.

Het voltallige team werkte het project ook visueel uit. Gehaakte roosjes vormen een rode draad. “Ieder persoon begint vanuit de kiem. De roos staat symbool voor het leven en groeit en bloeit. De gebruikte draad zien we als levensdraad. Hij wordt met haakjes en oogjes in elkaar gevlochten tot warme kneedbare bol. De gevormde roos, met daarin vreugde en verdriet, het unieke leven van elk persoon. Zo laten we in Rosas letterlijk en figuurlijk iets moois bloeien.” Vertelt Francine, vrijwilliger van Rosas.

 

Hebt u interesse in een interview met onze zorgvoorziening?

Contacteer dan Dirk Notte, zonaal directeur woonzorgzone Curando Oost. Ook de collega's van Rosas staan u graag te woord. 
Rollebaanstraat 10A
8730 Beernem
050 78 12 74
0479749530
dirk.notte@curando.be