• Home
  • News
  • Start van restauratieproject schilderijen in Romeinse Zaal van Hof Bladelin.

Start van restauratieproject schilderijen in Romeinse Zaal van Hof Bladelin.

27 Mar 2019

In de Romeinse Zaal van het vijftiende-eeuwse Hof Bladelin bevindt zich een monumentale schilderijenreeks met voorstellingen van De Doop van Constantijn, Het Visioen van het Kruis, De Slag bij de Milviusbrug en de Borgobrand. Het zijn kopieën - uitgevoerd in olie op doek - van fresco’s die door Rafael en zijn medewerkers tussen 1508 en 1532 werden gerealiseerd in het Vaticaan. De precieze datering van de Brugse schilderijen is voorlopig nog onzeker. De schilderijen werden in 1829 in de huidige zaal door Leo De Foere opgesteld en voorzien van een aangepaste houten lambrisering.

De schilderijen bevinden zich al lang in een zorgwekkende toestand. Ze vertonen golvingen en hebben talrijke barsten en lacunes. De vernislagen zijn sterk verduisterd waardoor het originele palet niet langer tot zijn recht komt. Zowel de houten kaders waaraan de doeken zijn opgehangen als de schilderdoeken zijn erg beschadigd. Vanaf april 2019 tot begin 2021 ondergaan de schilderijen een intensieve restauratiebehandeling. Na zorgvuldig ontstoffen en beschermen worden ze opgerold op grote kokers en met een kunsttransport naar een extern restauratieatelier gebracht. Daar worden ze zorgvuldig gerestaureerd: de oude vernissen en overschilderingen worden verwijderd en de canvas drager wordt verstevigd. Wetenschappelijke beeldvorming en historisch onderzoek zullen de herkomst van de schilderijen in kaart brengen. Na restauratie van het interieur van de Romeinse zaal worden de gerestaureerde schilderijen begin 2021 terug in Hof Bladelin verwacht. 

Het dossier voor de restauratie werd gehonoreerd door het Fonds Baillet-Latour van de Koning Boudewijnstichting. De eigenaar van het Hof Bladelin, de vzw Gesticht De Foere, is opdrachtgever. De uitvoering zal worden gerealiseerd door het restauratieteam van IPARC, onder wetenschappelijke leiding van een projectteam van de KU Leuven en met medewerking van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium en Onroerend Erfgoed West- Vlaanderen.

Contactgegevens

Gesticht De Foere, Brugge: danny.goethals@curando.be
Projectteam KU Leuven: jos.vaesen@kuleuven.be
Wetenschappelijke begeleiding: lieve.watteeuw@kuleuven.be