Vrijwilligers

Sociaal kapitaal van vzw CURANDO

Binnen vzw Curando is er een boeiende en bloeiende vrijwilligerswerking. Niet omdat het moet, wel omdat het kán en mág. Niet door te spreken, maar vooral door te luisteren... Door te luisteren met het hart. Het is iets geven van jezelf, niet iets van wat je hebt maar wel van wie je bent!

Het talent van de vrijwilligers van vzw Curando verbindt generaties met elkaar en zorgt zo voor een méérwaarde voor zowel de vrijwilligers zelf als voor de bewoners en hun familie in de diverse zorgformules van alle woonzorgzones.
Samen met onze medewerkers zijn zij het sociaal kapitaal van Curando.

Bijzondere mensen, onze partners in de zorg

Vrijwilligers zijn ook een spiegel: door het vrijwillig engagement nodigen ze medewerkers uit te reflecteren over hun motivatie, hun omgang met bewoners en het uitvoeren van hun taak. Onze vrijwilligers zijn bijzondere mensen, mensen die door hun engagement hun leven en dat van de zorggebruikers betekenisvol kunnen inkleuren. Het zijn ‘partners in de zorg’ en ‘extra harten en handen’. Ze bevorderen de klantvriendelijkheid en ze openen vooral de deuren naar de samenleving, terwijl ze die samenleving in de werking van Curando binnenbrengen.

Binnen Curando zijn meer dan 450 vrijwilligers actief. Zowel voor praktische taken (linnen verdelen, bediening cafetaria, klusjeshulp, fotografie…) als voor begeleidende taken (uitstapjes, creatieve activiteiten, gymnastiek, kamerbezoeken, hulp bij de zorg, pastorale en palliatieve werking...) kunnen we op hun inzet rekenen. In 2015 zijn we samen met andere partners gestart met het project 'gemeenschapsmunten' voor vrijwilligers in de regio Brugge. Met solidaire inzet kan zo in een woonomgeving een sterker sociaal weefsel worden uitgebouwd.

Elke vrijwilliger krijgt bij de start uitgebreide informatie. Hij of zij wordt bijgestaan, is verzekerd, krijgt vormingskansen, maar wordt vooral begeleid in de keuze en de tijd die hij of zij zelf aan vrijwilligerswerk wil of kan besteden. Er is ruim contact met bewoners en medewerkers. Al even belangrijk is dat de vrijwilligersgroep een hechte ontmoetingsgroep is. Een groep die er vrij-willig is en ook samen feestviert. Het is een groep waarin de nodige warm-menselijke en respectvolle aandacht heerst, samen met veel waardering en erkenning.

Steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers

Vrijwilligers: ze zorgen voor dat tikkeltje meer en daar zijn we ze erg dankbaar voor. We zetten ten volle in op onze vrijwilligerswerking in alle zorgformules van Curando. Om dit uit te bouwen zijn we nog op zoek naar nieuwe mensen. Zowel mannen als vrouwen, ongeacht hun leeftijd, zijn en blijven welkom. Ook studenten zijn, zeker in de zomermaanden, van harte welkom. Wens ook jij ons team te versterken? Vul dan ons contactformulier in.

Benieuwd naar onze activiteiten?
Neem een kijkje op onze blogpagina. Daar vind je heel wat blogberichten terug van activiteiten die we mede dankzij onze vrijwilligers konden realiseren. Verneem op de website van Give a day alle activiteiten waarvoor Curando nog vrijwilligers zoekt. 

Tot dan!