Vrijwilligerswerk, samen de handen uit de mouwen steken.

De handen in elkaar slaan

Vrijwilliger bij Curando omdat…
… het kan.

Binnen Curando bouwen we aan een b(l)oeiende vrijwilligerswerking: niet omdat het moet, wel omdat het kan en mag. Niet door te spreken, maar vooral door te luisteren met je hart.
Het is iets geven van jezelf, niet enkel wat je hebt maar vooral wie je bent!
Samen met onze medewerkers vormen vrijwilligers het sociaal kapitaal van Curando.

… je een spiegel kan zijn.

Als vrijwilliger kan je een spiegel zijn: door het vrijwillig engagement nodig je medewerkers uit te reflecteren over hun motivatie, de omgang met bewoners en het uitvoeren van hun taak.

… je de buitenwereld even binnen brengt.

Onze vrijwilligers zijn bijzondere mensen, mensen die door engagement hun leven en dat van onze zorgvragers betekenisvol inkleuren. Het zijn ‘partners in de zorg’ en ‘extra harten en handen’.
Ze bevorderen klantvriendelijkheid en ze openen deuren naar de buitenwereld waardoor ze de samenleving in de werking van Curando binnenbrengen.
Binnen Curando zijn meer dan 650 vrijwilligers actief.
Als vrijwilliger zorg je voor dat tikkeltje meer en daar zijn we erg dankbaar voor.

Het roer in eigen handen nemen

Als vrijwilliger bij Curando doe je waar je goed in bent, waar je energie en plezier uit haalt. Door andere mensen in je passie mee te nemen, kan ook jijzelf groeien. Kom daarom langs en dan bekijken we samen hoe we jouw talenten kunnen inzetten in onze werking.
Je kan als vrijwilliger zowel praktische als begeleidende taken opnemen. Enkele mogelijke activiteiten zijn: openhouden van de cafetaria, begeleiding bij wandeltochten, hulp bij pastorale activiteiten, logistieke begeleiding bij maaltijden… Deze taken en talloze andere kunnen uitgevoerd worden in één van onze dienstencentra, woonzorgcentra, dagverzorgingscentra, assistentiewoningen, bij mensen thuis… 

De mogelijkheden zijn eindeloos.

Vele handen maken licht werk

Wil je vrijwilliger worden in Curando dan kan je je bij de verantwoordelijke van jouw woonzorgzone aanmelden. Vervolgens nodigen we je uit voor een verkennend gesprek waarin we elkaar beter leren kennen en waar ieders verwachtingen en verlangens op elkaar afgestemd worden.

Na dit verkennend gesprek wordt verdere informatie gegeven over het vrijwilligerswerk en spreken we een moment af om verdere vragen te beantwoorden en concrete afspraken te maken.

Overzicht van verantwoordelijken per site: 

WZC Herdershove:
Emmy Simaey
050 45 40 50
0473 65 07 96
emmy.simaey@curando.be

WZC Sint-Anna: 
Emmy Simaey
059 29 08 72
0473 65 07 96
emmy.simaey@curando.be

Curando West:
Leen Verlé
050 36 86 36
0492 46 05 36
leen.verle@curando.be

Curando Oost:
Katelijne Coppejans
050 78 12 74
katelijne.coppejans@curando.be

WZC Sint-Jozef:
Nicole Van Ackere
051 59 14 91
wlteam.sintjozef@curando.be

WZC Mariaburcht:
Betty Lambrecht
051 63 31 67
0478 53 53 62
animatie.mariaburcht@curando.be

LDC & DVC Den Tap:
Hanne Lambrecht
051 77 89 60
hanne.lambrecht@curando.be

Curando Zuid:
Mie Breda
056 28 96 76
mie.breda@curando.be

Wat heeft Curando achter de hand?

Ondersteuning
Als vrijwilliger kan je rekenen op de nodige praktische ondersteuning. Je werkt bovendien samen met gemotiveerde medewerkers die het vrijwilligerswerk ten volle ondersteunen en respecteren. 

Officieel statuut vrijwilliger
Vrijwilligerswerk wordt gekenmerkt door een uitgesproken engagement tussen de vrijwilliger en de organisatie. Een vrijwilliger onderscheidt zich van een mantelzorger door voor meerdere mensen te zorgen. Het gaat enkel over de activiteiten die onbezoldigd en onverplicht worden verricht.

Vrijwilligersovereenkomst
Voor je van start gaat als vrijwilliger teken je een vrijwilligersovereenkomst. Deze overeenkomst is wettelijk verplicht en registreert je als vrijwilliger van onze organisatie. Deze registratie beschermt jou als vrijwilliger en zorgt er automatisch voor dat je verzekerd bent.

Inbegrepen in de polis:

  • Burgerlijke aansprakelijkheid
  • Rechtsbijstand
  • Lichamelijke ongevallen
  • Verzekering ter bescherming tegen beroepsziekten
  • Interessante voordelen
  • Mogelijkheid tot vorming
  • Kilometervergoeding
  • Verplaatsingen met de wagen in opdracht van Curando worden vergoed aan een tarief van 0,4170 €/ km (bedrag geldig vanaf 1/07/2022, wordt jaarlijks aangepast).

De registratie gebeurt door de vrijwilligers en wordt bijgehouden in de woonzorgzone.

Uitnodiging naar activiteiten
- Driejaarlijks word je als vrijwilliger samen met alle medewerkers uitgenodigd naar het Curando-event.
- Daarnaast word je in de woonzorgzone waar je actief bent uitgenodigd naar andere activiteiten.

Mogelijkheid tot gratis maaltijd
Op de dag dat je een vrijwilligerstaak uitvoert, kan je ervoor kiezen om een gratis maaltijd in de voor-ziening (WZC, DVC...) te nuttigen indien de maaltijd in tijd direct gekoppeld is aan de vrijwilligerstaak. Wanneer je eet in de voorziening, maar die dag geen vrijwilligerstaak opneemt of wanneer de maaltijd niet in tijd gekoppeld is aan de vrijwilligerstaak, betaal je het bezoekerstarief.

Kortingen
Via Curando kan je als vrijwilliger genieten van interessante kortingen en acties (winkels, pretparken...). Een overzicht van alle voordelen is te verkrijgen via het diensthoofd administratie in jouw woonzorgzone. 

Naast deze interessante voordelen ontvang je van onze zorgvragers en zorgverleners veel liefde en ontzettend veel dankbaarheid voor jouw grote inzet!

Bruis je van energie?

Sta je te popelen om je te engageren voor één of meerdere taken binnen onze organisatie?

Vul dan ons contactformulier in!

 

Benieuwd naar onze activiteiten? Neem een kijkje op onze blogpagina. Daar vind je heel wat blogberichten terug van voorbije activiteiten die we mede dankzij onze vrijwilligers konden realiseren. Verneem op de website van Give a day alle activiteiten waarvoor Curando nog vrijwilligers zoekt.