Wandelwake in Curando West

14 Juni 2021
Centrum voor kortverblijf Westervier
Woonzorgcentrum Westervier
Centrum voor dagverzorging Sparke Viers

Op maandagavond 14 juni 2021 hielden we in Curando West onze Wandelwake. Nadat in november 2020 dit nieuw concept van herdenken uitgesteld moest worden, maakten we één jaar later in WZC Westervier ruimte om te herdenken en te herinneren. Afsluiten deden we met een moment op het prachtig terras van CDV Sparke Viers waarbij de families die iemand verloren in deze periode elkaar, maar ook collega's terugzien.

Langs een tiental verschillende plekken kregen de families momenten van verstilling, beelden, muziek ... te beleven. Ga mee op een mentale wandeling langs elk moment dat aangeboden werd.

Aan de straatkant van het gebouw werden de families welkom geheten en uitgenodigd worden om de wandeling met een "blokje rond", langs een rij buitenkaarsen, te starten om zo aan de achterkant van WZC Westervier toe te komen. Hier stond de zandbak met beeldjes, die tijdens de periode dat de deuren dicht waren, voor elk van onze overleden bewoners geplaatst werden. De koesterlichten, windlichten met herinneringen aan de bewoners, die één jaar na het overlijden van de bewoner aan de familie bezorgd werden, gaven de rest van het parcours aan.
En zo passeerden de families opeenvolgend aan de troostplek, de blauwdrukken die we maakten in samenwerking met Ferm en harpiste Mathilde. Zij bracht met haar wondermooi harpspel een ode aan haar grootmoe en alle andere bewoners die we onverwacht moesten afgeven. Nadien passeerden de families ook een plek waar een kaarsje te branden, een religieus hoekje en de troostmantel. Doorheen de wandeling vormden kunstige herdenkingsteksten op de ramen en boomstronkjes met daarop de namen van onze overledenen in het zand geschreven de rode draad.

Het wandelen sloten we af met een deugddoend fris drankje of bakje troost en een fijn ontmoetingsmoment met families en collega's die elkaar al eventjes niet gezien hadden. Ongezegde zaken werden uitgesproken, dankwoorden raakten ons diep. We voelden en blijven voelen dat we op een zeer bijzondere manier verbonden zijn, samen met en door hen die we moesten afgeven. Graag zeggen we aan elk van deze families "bedankt voor jullie vertrouwen en tot ooit ergens, onze deur staat voor jullie altijd open.".

Geniet nog na met enkele foto's die de bijzondere avond in beeld brengen. Aan alle aanwezigen die deze avond zo mooi maakten, zeggen we graag "merci".